Prostreno.cz

Alkohol se hodí i mimo kuchyni. Léčí mykózu a vyčistí okna

Pokud zrovna neholdujete konzumaci alkoholu, neznamená to, že byste nějakou tu lahvinku neměli mít doma. Alkohol se neztratí ani při použití v domácnosti, ani pro zevní použití. Máme pro vás hned několik důvodů, proč mít doma alespoň pár kapek alkoholu. Nemusí to být zrovna čistý líh, vystačíte si i s vodkou nebo pálenkou.

Vysušuje vodu v uších

Když se voda dostane do uší, je to velmi nepříjemné. Tahle lapálie dokáže pořádně potrápit. Stačí ale pár kapek octa a alkoholu. Líh se vypařuje mnohem rychleji než voda a navíc je prevencí infekce.

Smíchejte líh s octem v poměru 1 : 1. Lehněte si zalehlým uchem vzhůru a pomocí kapátka nakapejte do ucha 2-4 kapky, nechte působit 10 minut a potom nakloňte ucho tak, aby přebytečná tekutina vytekla. Opakujte podle potřeby.

Účinně dezinfikuje

Když dojde dezinfekce nebo není zrovna při ruce, můžete použít jakýkoli čistý alkohol. Líh dezinfikuje a pomáhá zastavit drobná krvácení, můžete ho použít na drobné řezné rány a odřeniny.

Stačí nanést alkohol pomocí vatového tampónku na postižené místo a nechat chvilku působit. Nezapomeňte, že alkohol také vysušuje, až se zranění zacelí, naneste na pokožku hydratační krém. Do lihu můžete přidávat různé bylinky nebo propolis a vyrobit si tak domácí tinktury.

Mírní projevy akné

Pokud vám sem tam vyrazí nějaký ten pupínek, můžete sáhnout po lahvičce s alkoholem. Alkohol vysušuje, dezinfikuje, zklidňuje podráždění a odstraňuje nečistoty z kůže.

Stačí namočit vatovou tyčinku alkoholu a aplikovat přímo na pupínek. Nechte působit 10 minut a poté opláchněte obličej vlažnou vodou. Poté můžete obličej ošetřit lehkým hydratačním krémem nebo aloe vera gelem.

Poznámka: Líh by neměl být používán dlouhodobě, nezapomínejte, že opravdu silně vysušuje pokožku.

Tlumí podráždění od škumpy

Škumpa jedová je okrasná rostlina, se kterou se běžně setkáte v okrasných parcích nebo na zahradách. Listy této rostliny mohou vyvolávat svědivou vyrážku kůže. Stačí chvilka nepozornosti, a kdo ji nezná, může této rostlině snadno podlehnout.

Pokud se tak stane, sáhněte rychle po čistém alkoholu. Přináší okamžitou úlevu od nepříjemného svědění, dezinfikuje, má chladicí vlastnosti a pomáhá zabránit infekci. Vatovým tamponem namočeným v alkoholu potřete postižené místo, nechte zcela zaschnout, poté omyjte mýdlem a vodou. Opakujte několikrát denně po dobu 2-3 dnů. Pokud je vyrážka většího rozsahu, můžete použít alkohol jako první pomoc a poté ihned vyhledejte lékaře.

Léčí nehtovou mykózu

Pokud vás trápí plíseň na nehtech, můžete vyzkoušet i tento jednoduchý trik za pár korun. Líh má antiseptické vlastnosti a pomáhá potlačovat projevy a šíření mykózy. Navíc vysušuje, což je dobře, protože plísni se daří ve vlhkém a teplém prostředí.

Smíchejte alkohol s vinným octem v poměru 1 : 1. Vatový tampon namočte do směsi a přiložte na postižená místa. Nechte přiložený 30 až 45 minut. Poté nehet a okolí očistěte jemným kartáčkem a opláchněte vodou. Opakujte podle potřeby jednou denně.

Likviduje vši

Mít vši je velmi nepříjemné a nemusí trápit jen malé děti, ale i nás dospělé. Zbavit se vší je někdy dost náročné a zdlouhavé, na pomoc si můžete vzít například i láhev alkoholu.

Skloňte hlavu nad vanu či umyvadlo a vlasy polijte alkoholem. Prsty rozetřete alkohol po pokožce hlavy a po celé délce vlasů. Nechte působit 10-15 minut. Poté vlasy vyčešte a na závěr umyjte šamponem. Opakujte dle potřeby.

Zmírňuje podráždění od komářího štípnutí

Naštěstí na komáry si ještě chvilku počkáme, ale až budu mít sezónu, buďte připravení. Alkohol tlumí bolest, snižuje otok a svědění a také urychluje hojení. Tak až budete sedět v létě u vody, nechte si slzu alkoholu i na vnější užití.

Použití je snadné, stačí nakapat pár kapek na komáří štípnutí a vmasírovat do kůže. Nechte působit 10 minut a poté opláchněte studenou vodou.

Zklidňuje bolesti svalů

Alkohol můžete použít i jako mazání, vzpomeňte si na starou dobrou francovku. Alkohol pomáhá snižovat bolest, otok, působí na bolavé klouby a uvolňuje svalové napětí.

Naneste trochu čistého alkoholu na bolavé místo a krouživými pohyby jemně masírujte přibližně 10 minut. Poté si postižené místo ovažte teplým obkladem a nechte působit 30 minut. Opakujte 2- až 3krát denně.

Odstraňuje skvrny od inkoustu

Líh je také vhodný na odstraňování inkoustových skvrn z různých textilií či koberců. Rozpouští inkoust, aniž by poškodil vlákna tkaniny.

Nejprve místo vysušte papírovým ručníkem a poté ho pokapejte lihem. Čistým hadrem opakovaně místo vysušujte, dokud skvrna nezmizí. Nakonec místo vyčistěte vodou a nechte vyschnout. Případně vyperte.

Čistí okna

Když zrovna dojde čistič na skla, můžete sáhnout po čistém alkoholu. Líh rychle schne a nezanechává žádné skvrny ani šmouhy. Proto je součástí většiny čisticích prostředků. Lihem můžete vyčistit obrazovky, klávesnice, telefon atd.

Líh používejte stejně jako čisticí prostředek na skla, nejlépe si ho přelijte do láhve s rozprašovačem. Můžete si připravit i vlastní čistič, stačí smíchat 2 hrnky destilované vody, 1/4 hrnku lihu a 1/4 hrnku vinného octa. Přidejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a dobře promíchejte. Směs přelijte do láhve s rozprašovačem a můžete se pustit do úklidu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat