Prostreno.cz

Mýt, či nemýt? Které potraviny nepotřebují před konzumací pod vodu

Zatímco u některých pochoutek nezaváháme, a než je někomu naservírujeme, dopřejeme jim pořádnou lázeň či sprchu pod proudem tekoucí vody, u některých dobrot není potřeba je umýt tak zjevná. Které dobroty bychom měli umýt vždy a které žádnou zvláštní pozornost nepotřebují?

Potraviny vyžadující umytí

Ovoce a zelenina

Začneme tím, co většina z nás dodržuje. Přinesete-li si z obchodu jakékoli ovoce či zeleninu, než se do nich pustíte, měli byste je vždy umýt proudem čisté vody. Odstraníte z nich nejen nečistoty, ale i bakterie, jež na jinak zdravých plodech žijí a které by vašemu tělu dvakrát neprospěly.

Mimochodem, omýt byste měli i plody, které před konzumací loupete (citrusy, meloun, okurka, avokádo…). Proč? Důvod je jednoduchý – při loupání či krájení se mohou bakterie dostat ze slupky dovnitř, a tedy při jídle do vašeho organismu.

Fazole z konzervy

Fazole (či jiná zelenina) sterilované ve slaném nálevu jsou skvělým pomocníkem, když chcete vykouzlit rychlou a zdravou večeři. Ovšem aby byla skutečně zdravá, je důležité zeleninu propláchnout proudem čisté vody. Důvodem je fakt, že nálev obsahuje velké množství soli, která našemu tělu příliš nesvědčí (navíc jí máme nadbytek, a tak nepotřebujeme ještě sůl z nálevu). A pokud zeleninu omyjete, vynikne lépe její chuť.

Rýže

U rýže, která se vaří, vás nemusejí ani tak trápit případné bakterie, které by se na zrncích usadily (během varu zahynou), ale spíše nečistoty a především škrob. Proč se vyplatí škrob z rýže odstranit? Toužíte-li po nadýchané a neslepené příloze, není škrob uchycený na zrníčcích váš spojenec. A tak příslušnou porci rýže nasypejte do síta a předtím, než ji vložíte do hrnce, ji pečlivě propláchněte pod proudem tekoucí vody.

Plechovky s nápoji

Pokud si svou oblíbenou limonádu či chmelový mok dopřáváte z plechovky, pak byste neměli pít z tohoto obalu, aniž byste jej předtím pořádně omyli. Proč? Povrch plechovky je pokrytý prachem, nečistotami, bakteriemi, viry… Zkrátka to není nic, s čím by vaše ústa musela přijít do styku. A i když nápoj přeléváte z plechovky do sklenice, omyjte ji. Tekutina přijde do styku s povrchem plechovky a absorbuje nečistoty, jež si do sklenice nalijete.

Potraviny, které mýt nemusíte

Syrové maso

Spousta z nás si z domova odnesla „pěkný“ zvyk, omývat například kuře pod tekoucí vodou předtím, než jej začneme péct. Jenže nedávné výzkumy prokázaly, že tento zvyk nám spíše škodí, než prospívá. Jak to? Tekoucí voda se rozstřikuje po kuchyni a spolu s ní létají všechny ty bakterie, jichž se chcete mytím zbavit, na vaši linku, nádobí, ale i do vašeho obličeje a na oblečení. Zkrátka omývání syrového masa je chyba, která se může vymstít nepěknou otravou. Pokud se bojíte, co na povrchu masa žije, můžeme vás uklidnit – prakticky nic, co by přežilo pečení či vaření.

Vajíčka

Pokud budete drhnout pod vodou vajíčka, zbavíte je přirozeného ochranného filmu, který je udržuje čerstvá a snižuje jejich kazivost. Jestliže ale vejce tohoto „povlaku“ zbavíte, může se stát, že budete za pár dní rozbíjet jednoho pukavce za druhým.

Těstoviny

Zatímco u rýže je přebytečný škrob většinou nežádoucí (i když nijak škodlivý), z těstovin byste jej před vařením omývat neměli. Propláchnutím nezamezíte některým typům těstovin, aby se k sobě lepily, ale mohli byste způsobit, že na nich nebude držet omáčka a přijdete o tu úžasnou kombinaci chutí. Což by byla vážně škoda.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat