Prostreno.cz

Bylinky udělají z chemického úklidu tu ekologickou variantu

Máta nablýská koupelnu, šalvěj podlahy a kopřiva zase okna. S jejich pomocí z každého úklidu uděláte zdravou a ekologickou záležitost!

Bylinky provázejí lidstvo již odnepaměti. A že se s nimi jenom léčilo? Kdepak! Některé druhy se při slavnostech pokládaly na podlahu, aby při tanci uvolňovaly svou opojnou vůni. Jiné se zase věšely do věznic a sirotčinců, čímž se preventivě zabraňovalo nemocem. Z nejrůznějších rostlin se vyráběla i kosmetika, víno, polštáře pro lepší spánek, obvazy, amulety přinášející štěstí, metličky do kuchyně, knoty a svíčky, afrodiziaka nebo odpuzovače hmyzu. Jestli se bylinkami i uklízelo? S největší pravděpodobností ano. Vždyť i dnes se o takových metodách hodně mluví!

Zpátky ke kořenům, zpátky k tradici

Ekologickým způsobům uklízení, tedy bez použití toxických chemikálií, se zabývá spousta příznivců alternativních postupů i autorů internetových blogů. Všichni se pak shodují v tom, že výroba vlastních přípravků je nejen levná, ale i šetrná ke všem obyvatelům domácnosti, a to včetně těch čtyřnohých. Jaké jsou jejich popisované zkušenosti?

Máta naleští vanu i umyvadlo

Kdekdo využívá mátu při rýmě, nachlazení nebo potížích s trávením. Co vy, napadlo by vás zasvětit ji do očisty příbytku? Prý funguje více než spolehlivě. Pokud pár jejích lístků zpracujete v mixéru, a následně k nim přidáte špetku soli a trochu jedlé sody, získáte famózní čistič na vany, umyvadla, toalety a kachličky.

Kopřiva nenechá na oknech ani šmouhu

Mytí oken nepatří k vašim oblíbeným disciplínám? Třeba jen nemáte po ruce ty správné pomocníky, kteří by vám práci usnadnili. Jedním z nich je kopřiva, respektive čaj z ní zhotovený. Možná vás to překvapí, ale má pověst parádního leštidla veškerých skleněných ploch.

Šalvěj nablýská podlahy

Odborníci neustále upozorňují na to, že komerční úklidové prostředky obsahují i karcinogenní přísady, které zvyšují riziko rakoviny, neplodnosti, hormonální nerovnováhy i respiračních poruch. To se ale o tomto bylinkovém zlepšováku říci nedá! Hrst šalvěje vylouhovaná ve větším množství vody zbaví vaše podlahy nečistot i bacilů, protože působí dezinfekčně. Její antibakteriální efekt můžete podpořit i přídavkem citronové šťávy.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat