Prostreno.cz

Jarní potrava ptáků vhodná do krmítek

Nejsou vám ptáci slétávající se na vaši zahradu lhostejní? To je moc dobře! Aby se k vám často a rádi vraceli, vytvořte jim ideální podmínky pro chutnou hostinu. Právě teď ocení, nejen sušené, moučné červy!

Péče o ptáky začíná už u krmítka. To se musí pravidelně čistit, jedině tak předejdete zbytečnému množení bakterií. (Za ideální frekvenci se považuje očista jednou měsíčně, ale spíš častěji.) Pokud jste tedy krmítko ještě nepřipravili, je ten správný čas. Zbavte ho všech zbytků, nečistot a trusu. Použijte horkou vodu a kartáč, případně octový roztok (1 : 1 s vodou), jež prostor dezinfikuje po přítomnosti nemocných ptáků. Krmítko nechte důkladně vyschnout, kupříkladu přes noc. A co dát do něj?

Inspiraci najdete v kuchyni

Na přelomu dubna a května lze ptáčky krmit měkkým ovocem, jako jsou banány a hrozny, spolu s rozinkami a sultánkami, později jsou vhodnější spíš sušení mouční červi, neboť kolem tohoto ročního období potřebuje mnoho ptáků trochu více vydatné a chutné výživy. Vhodnou potravu najdete i ve své kuchyni. Hodí se cereálie (s minimálním nebo ideálně žádným obsahem cukru). Namočte je vodou a nechte nabobtnat, ptáci to milují.

Využijte i vařená vejce, která jsou fantastickým zdrojem živin, a to včetně skořápky, jež poskytuje dostatek vápníku. Pokud zatoužíte vyhovět jednotlivým druhům ptáků, zde je základní přehled toho, co častí návštěvníci zahrad oceňují.

Červenkám chutná i sýr

Červenky ze všeho nejvíc milují hmyz a červy, nepohrdnou však ani ovocem, semínky, rozinkami nebo malým množství strouhaného sýra.

Sýkorkám občas dejte jablko

Sýkora koňadra miluje brouky, pavouky, cvrčky, kobylky, mravence a housenky. Dokonce prý zredukuje počet housenek v sadu až o 50 %. (Během období rozmnožování sýkorky dávají přednost krmení housenek bohatých na bílkoviny svým mláďatům.) V krmítku si pochutná na slunečnici, ořechách a kouscích jablka.

Straky pohostěte červí směsí

Straky milují svačinu na malých bezobratlých, stejně jako na různých bobulích a obilovinách. Můžete také vybrat jednu z chutných červích směsí, které jsou k dostání ve zverimexu. Ptáky nikdy nekrmte prošlým, plesnivým či jinak zkaženým krmivem. Nepodávejte jim nic soleného, kořeněného ani mastného.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.kennedywildbirdfood.co.uk






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat