Prostreno.cz

Jedlá zahrada je pastvou nejen pro oči

Květiny nejsou jen potěchou pro oko, ale i zajímavou kulinářskou ingrediencí. Do zeleninových salátů se skvěle hodí kvítky lichořeřišnice, do sladkých dezertů zase fialky a maso si dobře porozumí s měsíčkem.

Existuje mnoho důvodů, proč mít na zahradě květiny. Tím prvním je asi přitažlivý estetický dojem a navození útulné atmosféry. Pak tu máme třeba pocit uklidnění, který pohled na ně přináší. Nemluvě o tom, že barevná záplava rostlin přiláká včely, které si ukořistí trochu pylu potřebného k jejich prosperitě. Jenže květy vašich chráněnců se mohou hodit i v kuchyni a připravované pokrmy udělat nejen krásnější, ale i chutnější. Nechcete si zasadit třeba tohle?

Lichořeřišnice jako medicína na stonku

Lichořeřišnice pochází z Jižní Ameriky, kde je dodnes populární jako tamní tradiční koření. Na její sytě žluté, oranžové i červené květy je radost pohledět. Věděli jste, že svou chutí připomínají ředkvičky? Do salátu ale kromě nich klidně můžete přidat i listy, vůbec ničemu to nevadí! Lichořeřišnice je vynikajícím zdrojem vitaminu C, proto posiluje imunitu. Zároveň představuje prevenci rakoviny, posiluje kosti, působí proti bakteriím a léčí respirační, močové i ledvinové infekce (1).

Fialky jsou dobré nejen na nervy

Fialová je barvou inspirace, která odhání negativní nálady a zajištuje duševní svěžest. Tenhle psychický doping není špatný, co myslíte? A právě proto se obklopte fialkami. Protože jsou sladké a samozřejmě i jedlé, dají se jimi ozdobit dezerty i zmrzlinové poháry. Už je vám asi jasné, proč se z nich vyrábí i sirupy, že? Tyto květiny čistí krev, povzbuzují lymfatický systém, snižují hladinu škodlivého cholesterolu, obnovují harmonii střevního mikrobiomu a zlepšují pružnost cév (2).

Měsíček místo šafránu

Vzhledem k pikantní a lehce nahořklé chuti se měsíček lékařský často využívá jako náhrada šafránu, který je nejdražším kořením na světě. Jeho kvítky můžete přihodit do salátů, stejně jako k masu i rýži. Mají protizánětlivé, antimikrobiální a antidiabetické vlastnosti, přičemž prospívají mozku a urychlují hojení (3).

Zdroje: (1) www.webmd.com/diet/health-benefits-watercress, (2) www.chestnutherbs.com/violets-edible-and-medicinal-uses/, (3) www.verywellhealth.com/health-benefits-of-calendula-4582641





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat