Prostreno.cz

Čisté dřevěné podlahy bez chemie

Pokud přemýšlíte, jak čistit podlahy z tvrdého dřeva, aby vypadaly krásně a zachovaly si lesk, spolehněte se na účinné domácí prostředky, mezi které patří bílý ocet nebo citronová šťáva.

Přílišné znečištění dřevěných podlah je neestetické a nehygienické a z hlediska potencionální renovace i finančně nákladné. Pečujte o ně, a to pravidelně, předejdete tak zbytečným výdajům. Několikrát týdně dřevěné podlahy lehce očistěte, jednou za měsíc (nebo v případě potřeby častěji) je vytřete, aby se dřevo vyčistilo do hloubky a lesklo se. Použijte prachový mop z mikrovlákna. Ten v porovnání s některými vysavači podlahu nepoškrábe. Abyste se vyhnuli frustraci a práci navíc, vyberte si vhodný čas. Když jsou všichni členové rodiny mimo dům, je to ideální.

Ještě než začnete

Před úklidem dřevěných podlah je důležité vědět, jaký typ povrchové úpravy byl aplikován. Je podlaha utěsněna polyuretanovou úpravou? Pak ji lze ji čistit roztokem na vodní bázi nebo s pomocí parních čističů. Pakliže je podlaha neutěsněná, vodu rozhodně omezte. V případě, že potřebujete provést hlubší čištění, zvolte vlhkou utěrku z mikrovlákna (podle potřeby) a podlahu ihned osušte. No, a tohle všechno jde i bez chemie.

Smíchejte čisticí roztok

Ve velkém kbelíku smíchejte 4 litry vody se šálkem destilovaného bílého octa. Do této směsi ponořte čistý mop a vyždímejte jej tak, aby z něj nekapalo (aplikace přebytečné vody dřevěným podlahám škodí). Stírat začněte ve vzdáleném rohu a postupujte směrem ke dveřím, dokud neuklidíte celou místnost. Mop často máchejte.

Nechte podlahu uschnout

Než se po čisté podlaze projdete, nechte ji uschnout. Zapněte ventilátory, na chvíli otevřete okna. Celý proces tím urychlíte. Že pořád vidíte tvrdohlavé nečistoty, které se odmítají vzdát? Vyzkoušejte silnější čisticí roztok ze tří dílů lihu a jednoho dílu citronové šťávy. Do směsi namočte hadřík, vyždímejte ho a položte přímo na postižená místa. Nechte pět minut působit, poté skvrny vydrhněte starým zubním kartáčkem a celý proces stírání znovu zopakujte.

Jak udržet dřevěné podlahy čisté

Chcete-li, aby vaše dřevěné podlahy zůstaly déle čisté, všechny rozlité látky okamžitě setřete. Nadměrná vlhkost podlahy může odbarvit a lepkavé zbytky pouze přitahují další nečistoty. Uvnitř a vně vstupních dveří umístěte rohožky, abyste zachytili prach a jiné nežádoucí částice. Nezapomínejte na pravidelné čištění rohoží. Co se týče parních mopů, jsou skvělé pro čištění neporézních podlah, jako je vinyl, keramická dlažba či kámen. Vysoká teplota a příliš mnoho vlhkosti však dřevu škodí, proto se jim radši vyhněte.

Zdroje: www.mychemicalfreehouse.net/2020/10/non-toxic-wood-finishes-i-tested-them-all.html, názor autora – zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat