Prostreno.cz

Přírodní prostředky výrazně zpomalující tvorbu šedin

08.01.2024 | Tipy a triky

Šediny nejsou chtěnou vlasovou ozdobou. Jak na ně ale vyzrát? Do služby se hlásí bylinky, cibule a další přírodní pomocníci. Tyto spojence nenechte rozhodně čekat.

Stárnutí je přirozený biologický proces, který se projevuje mnoha fyzickými změnami, jakými je například změna barvy vlasů nebo jejich ztráta. I když se to považuje za běžnou součást stárnutí, mnoho lidí je obezřetných ohledně šedin a hledá způsoby, jak proces šedivění zpomalit. Je důležité pochopit, že neexistují žádné vhodné vědecké důkazy, které by potvrzovaly účinnost jakéhokoli přírodního léčiva na zpomalení tvorby šedivých vlasů.

Cibulová šťáva svede divy

Nikde není psáno, že cibule je vhodná jenom k vaření. Vždyť její šťáva zastavuje kašel a urychluje zotavení při nachlazení. Umazává také pigmentové skvrny, bojuje proti vzniku vrásek a léčí akné. Kosmetických předností má ale víc. Nejenže korunu krásy hloubkově vyživuje, podle četných výzkumů stimuluje i produkci melaninu, což sníží i výskyt stříbrných vlasů, které vám kazí účes. A to přece stojí za vyzkoušení, nebo ne?

Přizvěte ke spolupráci bylinky

Šalvějový oplach? I to je možnost, jak se šedinám ještě nějakou chvíli úspěšně vyhýbat. A připravíte si ho levou zadní. Stačí hrst bylinky zalít vroucí vodou, nechat tekutinu vychladnout na pokojovou teplotu a poté scedit. Čím častěji si s ní vlasy v rámci běžné péče „zalijete“, tím pochopitelně lépe. Mimochodem, hodně podobně funguje i rozmarýn.

Další pomocníci

Níže jsou uvedeny některé přírodní způsoby, které by mohly pomoci v boji proti šedinám, ale je důležité si uvědomit, že jejich účinnost může být různá v závislosti na jednotlivci:

1. Znát své vitaminy: Vitamin B12 hraje klíčovou roli ve výrobě pigmentu vlasů. Jeho nedostatek může přispět k předčasnému šedivění. Některé potraviny bohaté na vitamin B12 zahrnují ryby, maso, mléčné výrobky, vajíčka a obiloviny.

2. Antioxidanty: Jednou z příčin šedivých vlasů je oxidační stres, který může být utlumen antioxidanty. Potraviny bohaté na antioxidanty zahrnují ořechy, bobule, tmavou čokoládu, švestky a červené hrozny.

3. Vitamin E: Šedivění může být způsobeno také nedostatkem vitaminu E. Proto je důležité zahrnout do stravy potraviny bohaté na tento vitamin, což jsou semena a ořechy, tmavé zelené listové zeleniny a avokádo.

4. Kurkuma: Kurkuma je známá svými mnoha pozitivy, včetně antioxidačních schopností. Ačkoli neexistují žádné konkrétní studie prokazující, že kurkuma může zpomalit šedivění, její celkové přínosy pro zdraví by to mohly naznačovat.

5. Amla (indický angrešt): Amla je tradiční indická bylina, která je podle některých výzkumů efektivní v prevenci a léčbě šedivých vlasů.

6. Zelený čaj: Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které mohou pomoci bojovat proti oxidačnímu stresu, jednomu z hlavních faktorů  ovlivňujících šedivění.

Před zahájením jakékoli nové diety nebo doplňku stravy je důležité konzultovat své rozhodnutí s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem. Je také důležité mít na paměti, že genetika hraje významnou roli ve vývoji šedivých vlasů a některé změny mohou být nevyhnutelné.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8908028/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5103550/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat