Partnerova kůže přijde mozku vždy jemnější

01.01.2021 | Vztahy

Doteky jsou zásadním projevem mezilidské intimity. Vnímání partnerovy kůže a těla právě hmatovými čidly je pro mozek silně vzrušující. Zajímavé přitom je, že když se člověk dotýká partnera, má pocit, že jeho pleť je velmi jemná a příjemná. A to i tehdy, když jemnější objektivně změřeno není.

Tento fenomén podle vědců z Londýna zřejmě posiluje pevnost intimního vztahu partnerů a podporuje sexuální funkce, neboť zvyšuje příjemné prožitky při milování. Díky této iluzi je totiž hlazení druhého potěšením pro hladícího, nejen pro hlazeného.

Vědci z University College London změřili kvalitu a jemnost kůže u partnerů, kteří pak měli zhodnotit, jak ji subjektivně vnímají jeden u druhého. Partneři nejčastěji uváděli, že má partner kůži jemnější a příjemnější na dotek, než je jejich vlastní pokožka. A to i tehdy, když bylo objektivně dokázáno, že jemnější pleť nemají.

Co je na této iluzi fascinující, je její specifičnost. Zjistili jsme, že tato iluze je nejsilnější, když je hlazení aplikováno záměrně a s ohledem na optimální vlastnosti specializovaného systému v kůži, který slouží k příjímání emočního doteku,“ tvrdí psycholožka Antje Gentschová.

Nervový systém reaguje na pomalé a jemné hlazení, které souvisí s intimním vztahem a které vyvolává příjemné pocity.

„Tato iluze odhaluje široce automatické a nevědomé mechanismy, díky nimž je dávání potěšení zároveň potěšením,“ dodává doktorka Aikaterini Fotopoulou z University College London.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat