Krize středního věku je nesmysl! Po čtyřicítce jsme šťastnější než v osmnácti

20.01.2016 | Vztahy

Krize středního věku je nesmysl. Podle některých teorií se pocit spokojenosti se životem a vnitřní štěstí mění během života podle křivky tvaru písmene U. Tedy na počátku života je maximální, uprostřed minimální (krize středního věku) a na konci se opět vrací k maximu. Kanadští vědci to ale vyvrátili. Z dlouhodobé studie vyplývá, že lidé jsou po čtyřicítce šťastnější než v osmnácti letech.

Doktor Harvey Krahn z University of Alberta tvrdí, že jeho studie je mnohem přesnější než předchozí výzkumy z minulých let. Ty totiž zpovídaly různé věkové skupiny v jednu danou chvíli a jejich výpovědi srovnávali, nezpovídali stejné jedince v průběhu jejich života.

Krahnova studie je longitudinální, tedy zabývá se vývojem pocitu štěstí u jednotlivce v průběhu mnoha let. A ve svém výzkumu zjistil, že po třicítce pocit štěstí vzrostl ve srovnání s dvacátými roky života, mírné zvýšení pocitu štěstí a spokojenosti se životem zaznamenal také po čtyřicítce.

Nejrychleji přitom roste štěstí mezi osmnáctým a pětatřicátým rokem života, kdy už lidé prožívají většinou ranou fázi manželství, jsou fyzicky fit a mají dobré zaměstnání.

„Chceme, aby lidé byli šťastnější, aby měli snazší cestu životem. A také aby méně stáli zdravotní systém a společnost,“ dodává spoluautorka výzkumu profesorka Nancy Galambosová z Alberty k tomu, proč je důležité věnovat se výzkumu štěstí v populaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat