Přátelé? Omyl! Jen polovina citů je vzájemná!

19.08.2016 | Vztahy

O tom, že přátelství na Facebooku a dalších sociálních sítích jsou jen iluzí skutečného kamarádství, nepochybuje dnes nikdo. Jenže! Vědci z Massachusetts zjistili, že i mezi těmi nevirtuálními kamarády máme jen polovinu skutečných přátel. Jinými slovy, jen polovina z těch, které považujeme za dobré kamarády, cítí to stejné k nám.

„Důvodem této velké neshody je lidská přirozená povaha, která očekává, že když někoho máme rádi, má on rád stejně nás. Sociální média navíc dnes rozmazávají skutečnou definici toho, co je to přátelství,“ vysvětlují psychologové z vysoké školy Massachusetts Institute of Technology.

V experimentálním výzkumu profesor Alex Pentland prokázal, že ačkoli vzájemné přátelské city očekává čtyřiadevadesát procent lidí, jen v třiapadesáti procentech případů se dva jedinci považují za přátele vzájemně.

„Tyto důkazy odhalují hlubokou neschopnost lidí uvědomovat si vzájemnost přátelství,“ tvrdí profesor Pentland.

Vědomí, že by někdo, kdo je nám drahý, neopětoval naše city, je příliš bolestné na to, aby si to psychika ochotně připouštěla. Proto klameme sami sebe dojmem, že ti, které máme rádi, nás mají rádi stejně.

„Lidé neradi slyší, že jedinci, které považují za kamarády, nepovažují za kamarády je,“ vysvětluje jednoduše profesor Pentland.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat