Hlavní stadia rozchodové fáze

02.10.2023 | Vztahy

Slovo rozchod zní téměř hrozivě. Jenže v životě se téhle nepříjemné zkušenosti vyhne jen málokdo. Jak se vlastně s rozchodem vypořádat?

Fáze č. 1: Šok

Právě vám člověk, o kterém jste si byli jistí, že s ním zůstanete do konce života, sdělil, že s vámi končí. To je jeden z nejbolestnějších okamžiků v životě, a tak naše tělo i mysl reaguje šokem.

Nemusíte tlumit a skrývat emoce, ale snažte se nepropadat panice. Zhluboka dýchejte a řiďte se svou intuicí. Chce se vám rychle jít ven a „vydýchat“ tuhle novinku sama v přírodě? Máte potřebu zavřít se do pokoje jen s krabicí kapesníků? Chce se vám zavolat kamarádce/kamarádovi a rychle se někomu svěřit s vlastní bolestí? Udělejte to!

Fáze č. 2: Odmítání

Informaci o rozchodu jste si tak nějak srovnali v hlavě, ale pořád nemůžete pochopit, co za ním vlastně stojí. A tak se snažíte ze všech sil najít jiné řešení, přesvědčit partnera/partnerku, že dělají chybu, že jste pro ně ti praví, že bez nich nemůžete žít, že se přeci nemůžete rozejít…

Snažte se zaměřit na všechny důvody, které vám vaše (teď už vlastně skoro bývalá) polovička předložila, snažte se při nich povznést nad emoce (ale nepotlačujte jejich projevy – chce se vám plakat? Plakejte).

Fáze č. 3: Izolace

V téhle fázi budete mít potřebu uzavřít se před celým světem (nejen bývalým partnerem/partnerkou) – nebudete chtít komunikovat ani se svými nejbližšími, budete nepříjemnými společníky, nepřijmete žádnou z nabízených pomocných rukou.

Snažte se alespoň co nejvíc soustředit na běžné denní činnosti a povinnosti. Říká se, že práce léčí, a je to pravda. Odvedete pozornost od své bolesti a po čase už zase budete schopni komunikovat se svým okolím i mimo pracovní povinnosti.

Fáze č. 4: Hněv

Zničil jsi mi život!“ „Obětoval jsem ti všechno a ty teď tohle?“ Zdá se vám to povědomé? Hněv je přirozenou lidskou reakcí, je to obranný mechanismus jako kterýkoli jiný.

Zkuste tlumit svou agresi. Vezměte si pero a všechen svůj hněv a žal vypište na papír. Uleví se vám. Opravdu.

Fáze č. 5: Pokusy o návrat

Ačkoli se zdálo, že už jste se s rozchodem jakž takž smířili, najednou se zase přistihnete při myšlenkách, jak ho či ji dostat zase zpátky. Jak ho/ji přesvědčit, že to vy jste ti praví.

Snažte se od takových myšlenek odpoutat a rozptýlit jakýmkoli způsobem. Zkuste si uvědomit, co všechno vám v životě dělá radost, kolik lidí vás má skutečně rádo… Nepotřebujete se ponižovat a prosit někoho, kdo vás nechce, aby vás vzal zpět.

Fáze č. 6: Smutek

On byl ten nejlepší, co mě kdy v životě potkalo!“ „Už si nikdy nikoho nenajdu!“ „Teď už jsem odsouzený být vždycky sám...“ Ano, v téhle fázi budete mít takových myšlenek plnou hlavu.

Snažte se obklopit co nejvíce lidmi, které máte rádi a kterým na vás opravdu záleží. Zjistíte, že vaše cena nespočívá v tom, že jste byli se svým bývalým partnerem/partnerkou, ale ve vás samotných. A že to jistě brzy ocení někdo, kdo si vás skutečně zaslouží!

Fáze č. 7: Přijetí a smíření

Poslední z rozchodových fází. Už jste pochopili, že váš vztah navždy skončil, že už se k sobě nevrátíte, a hlavně, že už konečně můžete začít novou etapu svého života. Ano, občas ještě můžete cítit smutek nad tím, že váš vztah skončil, to je přirozené, ale už se netrápíte. Jak se říká – jedna věc skončí, další může začít. Tak směle do toho!

Zdroj: www.lovesagame.com/stages/, www.mindshiftwellnesscenter.com/the-7-stages-after-a-breakup/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat