Je láska opravdu jen chemie?

01.12.2016 | Vztahy

Láska je úžasná emoce – je vám při ní krásně na těle i na duši, svět se vám zdá veselejší, lidé jsou milejší a vy se vznášíte v oblacích. Vědecký názor na lásku je ale poněkud méně romantický. Co o ní říkají?

Partneři a DNA

Že protiklady se přitahují, je sice hezká věc, ale zároveň je prokázáno, že nemají-li partneři mnoho společného, dlouhodobý vztah zůstane spíše v oblasti snů. Partnerství naopak vydrží spíše mezi lidmi, kteří jsou si podobní. Před nedávnem pak vědci přišli se zajímavou novinkou – dlouhodobí partneři nemají jen podobné vlastnosti, ale i DNA! Takže jak se zdá, výběr partnera či partnerky mají na starosti i geny…

Cholesterol a vášeň

Zdalipak si hlídáte, jestli máte zdravou hladinu cholesterolu? Pokud ne, pak byste měli vyrazit ke svému praktickému lékaři na preventivní prohlídku, v jejímž rámci se zjišťuje i tento údaj. Proč? U mužů existuje spojitost mezi vysokou hladinou cholesterolu v krvi a erektilní disfunkcí. Je prokázáno, že pacienti, kteří užívají léky na snížení cholesterolu, nemají s erekcí takové potíže.

Hlas a přitažlivost

Hlas dokáže hrát v přitažlivosti významnou roli. Muži s podmanivým, hlubokým hlasem mají situaci na poli lásky snazší než jejich vrstevníci, kteří mluví hlasem vysokým. Ženy totiž hluboký hlas spojují podvědomě s vyšší hladinou testosteronu. Muži naopak preferují ženy s vysokým hlasem, nicméně s jednou výjimkou. Ženy totiž dokáží ve snaze upoutat partnerovu pozornost snížit svůj hlas, a tím signalizují, že jsou „k mání“. Mimochodem, ukázalo se, že když se o něco podobného pokusí muži, změnu hlasu u nich ženy vůbec nehodnotí pozitivně. Tuhle zbraň dala matka příroda do vínku jen „slabšímu pohlaví“.

Antikoncepce a výběr

Skotská studie naznačuje, že hormonální antikoncepce může ovlivňovat výběr partnera. Uživatelky antikoncepce podle vědců nejsou fyzicky tolik přitahovány k výrazně maskulinním typům mužů, navíc nemají tak uspokojivý sexuální život. Nicméně jsou spokojenější s postavením svého partnera a vztahy neukončují tak často jako ženy, které hormonální antikoncepci neužívají.

Cyklus a sex-appeal

A když už jsme zmínili antikoncepci, nemůžeme zapomenout zmínit vztah menstruačního cyklu a toho, jak nás muži přitahují (a my je). Jsme-li v období ovulace, preferujeme maskulinní typy mužů. A navíc jsme pro muže v tu dobu nejpřitažlivější.

Cukr a hádky

Další studie se zaměřila na vztah hladiny glukózy v krvi a četností hádek mezi partnery. A její autoři zjistili, že pokud je hladina cukru v krvi nízká, máme tendenci se hádat víc. Důvod? Nízká hladina glukózy může signalizovat hlad – a při něm není nikdo právě nejlepší společník (však už naše babičky říkaly, že než začneme s mužem něco závažného nebo důležitého probírat, máme mu dát najíst…).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat