Cvičení pro oživení partnerského vztahu. Jak do něj vrátit harmonii?

10.03.2017 | Vztahy

Terapeutické ordinace, koučové, mentoři, experti na vztahy. Jejich práce je záslužná a užitečná, ale vy je nejspíš ještě nepotřebujete. Jisté cvičení, které pracuje s aktivní představivostí a imaginací, dokáže nejen změnit náladu ve vztahu, ale i vaši energii. Jak na něj? Zavřete oči, změna přichází…

Autorkou tohoto cvičení je Cassandra Lorius, britská homeopatka a sexuoložka se specializací na párovou terapii a zároveň odbornice na tantru a východní filosofii. Řada dvojic jí a jejím postupům vděčí za šťastnější a spokojenější vztah. Přidáte se k nim? Tady máte malý návod!

1. Mějte jasný záměr

Vyberte si jednu neshodu, problém, který vás tíží. Může to být špatná komunikace, nepochopení po hádce, chybějící intimní život či například společné problémy okolo financí, dohady o početí druhého dítěte… Zkrátka si určete oblast, na které chce zapracovat. Myšlence věnujte několik minut. Poté si vizualizujte, že ležíte na posteli a jste celí nervózní, protože se bojíte o tom mluvit.

2. Vžijte se do druhého

Následně si představte sebe v partnerově kůži a pokuste se na problém podívat jeho očima. Rozviňte empatii, snažte se do něho vcítit, pokud možno bez toho, aby došlo k nějakým vašim osobním soudům nebo ortelům. Pak se zamyslete nad tím, co si asi myslí o vašich pocitech. Tímto uvědoměním rozšíříte úhel pohledu a je docela dobře možné, že dospějete k poměrně objevnému zjištění. Jeho chování vůči vám má třeba závažné opodstatnění… Kdo ví.

3. Vraťte se k sobě

Po vcítění se do partnerových pocitů se opět zaměřte na své tělo. Sledujte, jak vnímá, jak dýchá a je uvolněné. Vrátili jste se do svého těla, ke svému uvědomění. V jakých ohledech se teď cítíte jinak? Řekněme, že uvažujete konkrétně nad milostným životem, který je tématem číslem jedna.

4. Upravte si realitu

„Představte si, že se problém vyřešil. Ponořte se do detailů toho, jak by taková situace změnila vaše každodenní soužití. Vizualizujte si, že by vaše komunikace začala být jiná, smyslnější a opět by se v ní probudila vzájemná přitažlivost. Postupně projděte všechny oblasti, které vám dělají starosti, neopomeňte ani způsob komunikace,“ podotýká sexuoložka, která toto cvičení popsala ve své příručce Mystický sex.

Takto lze vizualizovat vše, co vás tíží. Najednou se ve svých představách dohodnete na rodinných financích, budete se „umět“ správně hádat, nebo si hladce ujasníte svoje potřeby od volnočasových aktivit až po těhotenství. Uchovejte si ten hezký pocit.

5. Vyjděte vstříc novým okamžikům

Meditaci ukončete tím, že se vrátíte do těla, naladíte se na svůj dech a několik minut budete rozjímat nad tím, jak byste teď mohla změnit vztah k partnerovi. Toto cvičení opakujte podle potřeby, tedy vždy, když budete cítit, že je to nutné.

Je také možné, že čím častěji budete „trénovat“, tím obnova energie imaginací bude sílit. Hlavně nic nevzdávejte, pokud vám hned napoprvé nepůjde třeba vcítění se do partnerových myšlenek a pocitů. Při prvních pokusech vás může sužovat nervozita, strach či hněv. To je normální, blaženost a harmonie se nedostavuje lusknutím prstů. Na pohodě i fungujícím vztahu se zkrátka musí chvíli pracovat.

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat