Čich a sluch jsou při výběru partnera stejně podstatné jako zrak

02.06.2017 | Vztahy

Vědci z polské Vratislavi se rozhodli prověřit hypotézu, že při seznamování a výběru partnera je nejdůležitější zrak. A jejich pochybnosti se naplnily. Čich a sluch hrají stejně podstatnou roli. Takže pachové a zvukové výstupy protějšku jsou neméně významné. Jinými slovy, nejde jen o to, jak dotyčný vypadá, ale zda nám voní a má pro nás příjemný hlas.

„Většina studií z poslední doby se zaměřuje na vizuální přitažlivost. Ale vědecká literatura o jiných smyslech a jejich roli v sociálních vztazích začíná také narůstat a neměla by být opomíjena. Vnímání jiných prostřednictvím všech tří kanálů nám o nich poskytuje spolehlivější a širší informace,“ vysvětluje psycholožka Agata Groyecka z Vratislavské univerzity.

Všechny tři smysly fungují v součinnosti. Hlas (zvukovou kvalitu) můžeme slyšet, i když dotyčného nevidíme, a jako první nás zaujme v davu. Zrak sice funguje také relativně na dálku, ale vyžaduje k dobrému zhodnocení kvalit blízkost. Zato čich můžeme využít jen při velmi blízkém kontaktu. Má ale poměrně zásadní význam. I když je totiž protějšek přitažlivý vizuálně a má příjemný hlas, pach má poslední slovo. Když nám někdo nepříjemně páchne, nepomůže sebehezčí obličej a líbeznější tón hlasu.

Přitom platí, že muži dávají přednost ženám s vysokým hlasem – projev plodnosti a ženskosti, zatímco ženy naopak mužům s hlubokým hlasem – projev silné mužnosti, zdraví a plodnosti. Nicméně pach hovoří o něčem trochu jiném. Jasně napovídá o genetické kompatibilnosti – jakési slučitelnosti. Čím silněji si dva jedinci voní, tím vhodněji se budou kombinovat jejich geny pro vznik zdravého a silného potomka.

Ženy mají navrch

Hlas dokáže být pořádnou zbraní při seznamování se a při svádění! Ženy mají schopnost změnit jej tak, aby zněl přitažlivě a eroticky. Této vlastnosti mohou využívat, když chtějí. Ovšem u mužů to nefunguje. Pánové buď sexy hlas mají pořád, nebo nikdy. A žádná modulace jim nepomůže. Přitom ženám pomáhá k dosažení erotičnosti hlasu zpomalení a chraplavost.

Ačkoli tuto techniku využívají obě pohlaví, jen u žen skutečně funguje. „Paradoxně muži dávají přednost ženám s vyšším tónem hlasu, ale ženy dávají najevo svůj zájem o muže tím, že záměrně sníží a zpomalí svůj hlas,“ tvrdí docentka psychologie Susan Hughes z vysoké školy Albright College v Pensylvánii.

V experimentálním výzkumu nařídila dvacítce mužů a žen, aby se pokusili hlasem vyjádřit erotickou přitažlivost, dominanci, inteligenci a sebevědomí. Pak nahrávky pokusných osob nechala posuzovat čtyřicítkou dalších osob. Z jejich hodnocení vyplynulo, že pokud žena sníží tón hlasu a zpomalí, zní přitažlivěji. U mužů to ale neplatí.

Obě pohlaví dokážou manipulovat s hlasem tak, že zní inteligentněji, ale ženám se nedaří znít sebevědoměji. Muži na druhou stranu dokážou znít dominantněji, ale nedokážou modulovat hlas tak, aby zněli erotičtěji,“ tvrdí docentka Hughes v závěru své studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat