Dlouhým zkoumáním nohou člověk vyjadřuje nezájem o protějšek

01.08.2017 | Vztahy

Pokud má člověk rande a všimne si, že si protějšek hodně prohlíží jeho nohy, může se přestat snažit udělat dojem. Je pozdě. Podle vědců z Kansasu totiž není pro dotyčného žádoucí. Oblast nohou pozorujeme nejčastěji u těch protějšků, které nám připadají neatraktivní.

„Výzkum atraktivity má tendenci předpokládat, že existuje jasně stanovený soubor vlastností, které činí člověka žádoucím. Tato nová studie dokazuje, že to, co lidé hledají u partnera pro vztah, záleží na tom, jaký mají záměr. Stejná osoba, která je velmi vhodná pro přátelství nemusí být vhodná pro sex,“ vysvětluje autorka studie doktorka Angela Bahns z University of Kansas.

Když má člověk zájem o protějšek, sleduje nejvíce jeho hlavu a oblast hrudi. Muži ještě často sjíždějí k ženským bokům, pokud jim jde o sex. Ale obě pohlaví sledují u protějšku nohy jen v případě, že je dotyčný pro ně nepřitažlivý.

Doktorka Bahnsová při výzkumu použila moderní počítačové metody snímání pohybu očí při styku heterosexuálních mužů a žen s potenciálními protějšky.

Rande jako z hororu? No a co!

Spousta párů se poprvé setká nebo se začne trochu více poznávat až během první schůzky, například v romantické kavárně či v restauraci nad talířem dobrého jídla. Ovšem ne každé rande dopadne tak, jak bychom si představovali. Občas dokonce proto, že se pěkně ztrapníme (však to znáte – nervozita, snaha zaujmout...). Že je tím případný vztah odsouzen ještě dřív, než vlastně začal? Podle vědců vůbec ne!

Řada lidí před odchodem na rande stráví celé hodiny vymýšlením strategií, jak zapůsobit na protějšek co nejsilněji a získat si jeho sympatie. Většina těchto lidí se soustředí hlavně na to, aby se neztrapnila a působila velmi sebevědomě. Jenže to je údajně velká chyba. Utrhnout si ostudu na první schůzce může znamenat prolomení ledů. A dotyčnému může trapná situace nastřádat spoustu plusových bodů při rozhodování protějšku, proč s ním jít na druhé rande.

Podle vědců z Harvardovy univerzity se osm z deseti lidí na prvním rande zakouká do někoho, kdo na sebe práskne trapný příběh. „Ačkoli je to poslední věc, kterou na rande většina z nás chce, zostuzení se může ve skutečnosti fungovat jako výhoda,“ píše Business Insider.

Většina vztahových koučů radí, aby se lidé na prvním rande vyhnuli pitomým vtípkům a srandičkám. Jenže věda má jiný názor. Psychologové z University of Texas prokázali, že pitomé vtípky vytvářejí sdílenou identitu dvojice, která se potkala. Tohle je klíčové pro vytvoření pocitu sounáležitosti.

Posledním z klíčových triků pro úspěch na rande a pro zisk sympatií protějšku je schopnost děkovat. Vyjadřování vděčnosti, slušné vychování a děkování protějšku působí jako katalyzátor sblížení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat