Jak překonávat zášť vůči nenáviděnému člověku

23.08.2017 | Vztahy

Nespravedlivá a věčně uremcaná tchyně, agresivní řidič, neochotná prodavačka, kolegyně dělající vám ze života peklo. Každý má ve svém okolí někoho, kdo mu není sympatický, nebo jej dokonce nenávidí. A proto existuje technika, díky které můžete překonávat zášť! Kolik stojí? Nic. Jen pět minut času.

Kdo by nechtěl vědět, jak se konečně zbavit všech těch nepříjemných pocitů při setkání s člověkem, který není podle našeho gusta. Řízená imaginace k překonání zášti, jejímiž autory jsou onkolog-specialista O. Carl Simonton z Kalifornie, jeho žena Stephanie Matthews-Simonton, psychoterapeutka se specializací na poradenství pro pacienty s karcinomem, a v neposlední řadě James L. Creighton, konzultant z Creightonova zdravotnického institutu v kalifornském městě Menlo Park, poskytuje řešení.

Jak dlouho? Dokud je to potřeba!

Základem této techniky je představovat si, že člověku, k němuž cítíte zášť a nepřátelství, se děje dobro. Z počátku je to velmi těžké, proto je nutné imaginaci provádět delší dobu a postupně se „učit“ přijímat nové pocity tak, aby bylo možné při osobním setkání s daným člověkem reagovat daleko uvolněněji.

Osobní komfort nezbytností

Pohodlně se posaďte s chodidly položenými na podlahu a zavřete oči. Udělejte si pohodlí. Je možné, že se v tuto chvíli cítíte napjatě či roztěkaně. Pak přistupte ke cvičení relaxace. Zhluboka dýchejte a při každém výdechu si v duchu opakujte, že se uvolňujete. Pomalu takto uvolňujte všechny části těla (směrem dolů). Čelist, krk, ramena… V každé části si představte napětí, které se posléze rozplývá.

Tak na, dej si!

V duchu si co nejpřesněji promítněte člověka, který vám „nevoní“. Sledujte, jak je zahrnován láskou, pozorností, penězi, něhou a tak dále. Ve své vizi mu dopřejte všechno, o čemž si myslíte, že by mu bylo příjemné.

Pozorujte své reakce. Zlobíte se? Máte vztek? Uvědomte si, že je to přirozené. (Postupem času získáte víc praxe a celý proces bude snazší.) Neřešte to, jen pozorujte.

Něco jako analýza

Přemýšlejte o roli, jakou jste vy sami sehráli v dané stresující události. Uvažujte, jak byste mohli událost a chování druhé osoby interpretovat jiným způsobem. Zkrátka a dobře si vizualizujte, jak mohla situace vypadat z pohledu toho druhého. Třeba jste se i vy špatně podívali, zasmáli, otočili zády, dali nějaký nevhodný podnět. Opět platí, že je nutné situaci probrat, nikoli přehnaně hodnotit.

Následně si uvědomte, jak jste uvolněnější. Cítíte mnohem méně zášti. Oddechněte si a opakujte: „Tento skvělý pocit si chci uchovat.“ V závěru otevřete oči a pokračujte v běžné činnosti. No a techniku řízené imaginace provádějte co možná nejčastěji. Zanedlouho už vám daná osoba náladu nezkazí…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat