Ženy ve spokojeném vztahu mají silnější srdce

23.08.2017 | Vztahy

Láska posiluje srdce i fyzicky. Krásné pocity, které člověk pod hrudní kostí vnímá, když někoho miluje a jeho láska je opětovaná, souvisejí totiž s fyzickou kondicí srdce. Vědci z Kanady prokázali, že zvláště u žen kvalitní a láskyplný vztah posiluje srdce, které tluče pravidelněji a je vitálnější.

„Velké změny v srdečním rytmu mohou souviset s nervovým systémem, který zahrnuje také emoční stránku člověka. V láskyplném vztahu srdce bije pravidelněji, což jeho zdraví prospívá... Zřejmě je to naše srdce a nikoli naše hlava, kdo určuje, kdo z nás si najde lásku,“ tvrdí vědci z Lakehead University v Kanadě.

Vědci z USA v nedávno zveřejněném rozsáhlém výzkumu zase zjistili, že manželství – pokud je harmonické – prokazatelně souvisí s tvrdšími kostmi a menším rizikem zlomenin ve vyšším věku, s nižším rizikem depresí a lepším celkovým psychickým stavem. Osoby žijící ve spokojeném manželství také mají zdravější srdce a cévy, vzácněji trpí infarktem a mrtvicí, jsou celkově šťastnější a také se mnohem lépe a rychleji zotavují z nemocí. Celkově je u nich nižší riziko předčasného úmrtí a platí to i v případě pooperačního rizika.

Lék na stres?

Jiná americká studie nedávno ukázala, že lidé žijící ve spokojeném svazku mají nižší hladinu kortizolu v krvi. Hormon, který při krátkodobém stresu chrání člověka a pomáhá mu v přežití, při chronickém stresu, a tedy i dlouhodobém působení na tkáně, vyvolává řadu velmi závažných onemocnění a postižení. Pro pevné zdraví a dlouhý život je dobré držet hladinu kortizolu v krvi co nejníže. Jedním z řešení je pevný vztah či přímo manželství.

Vědci z Univerzity Carnegieho a Mellona v Pittsburghu vyšetřili krev pěti set dospělých. A zjistili, že skupina jedinců žijících v manželství měla v průměru nižší hladinu kortizolu než skupina svobodných jedinců.

„U osob žijících v manželství jsme naměřili nejen nižší hladinu kortizolu obecně, ale také u nich během dne dochází k rychlejšímu přirozenému poklesu,“ tvrdí psycholog Brian Chin z Pittsburghu.

Hladina kortizolu je nejvyšší po probuzení, pomáhá startovat tělo a mozek. Ale pak začne přirozeně klesat. Tedy pokud je člověk zdravý a žije zdravě a nepůsobí na něj stres.

Samozřejmě, ne každé manželství je pohodové a spokojené, jsou taková, v nichž naopak hladina kortizolu prudce stoupá kvůli neshodám. Ale obecně vzato má funkční spokojené manželství či stálý vztah pozitivní vliv na udržování hladiny stresových hormonů v krvi na nízké úrovni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat