Muži nepláčou častěji než ženy jen proto, že mají jiné hormony

15.08.2017 | Vztahy

V časech zhoubného potlačování emocionality u mužů se tvrdilo, že muži nepláčou. Jenže i když jsou dnes časy příznivější a pánové mohou projevovat emoce, stejně pláčou mnohem méně než ženy. Může za to evoluce a jejich odlišné hormonální nastavení. Muži nejsou méně smutní než ženy, jejich emoční systém ale reaguje slzami vzácněji jen proto, že jim v pláči brání hormony.

Podle nových výzkumů ženy pláčou zhruba třicetkrát až čtyřiašedesátkrát do roka. Mužům kanou kapky slané vody na tváři jen kolem sedmnácti případů za rok.

„Muži pláčou zhruba o polovinu méně často než ženy,“ tvrdí profesor Ad Vingerhoets z Tilburské univerzity v Nizozemsku.

„Muži pláčou méně než ženy, protože je ovlivňují důvody biologické i společenské. Muži mají ve srovnání s ženami mnohem méně hormonu prolaktinu, který se slzením souvisí,“ vysvětlila pro The Sun profesorka psychologie Georgia Ray s tím, že muži jsou inhibováni v projevování pláče také společenskými stereotypy.

Pláč nám prospívá!

Ať už se vám slzy vyhýbají, nebo si naopak popláčete rádi a často, vězte, že pláč má jednoznačně pozitivní vliv na zotavování se z negativních emocí. Vyplývá to z experimentálních výzkumů Asmira Gracanina z Tilburské univerzity v Nizozemsku. Ten sledoval emocionální stav skupiny lidí před, při a po sledování tragického snímku. Část z pokusných osob po filmu plakala, část naopak neuronila ani slzu.

Po sledování filmu se emoce osob, které neplakaly, nezměnily a zůstaly neovlivněny. Zatímco emoce jedinců, kteří plakali, se naopak výrazně zhoršily a propadly. Právě tento propad měl však zásadní vliv na jejich zotavení. Emoce se u plačících osob po chvíli jakoby odrazily ode dna a nakonec se tito jedinci cítili mnohem lépe než skupina, která neplakala.

„Právě tento propad a následný návrat emocí do původní úrovně může vyvolat pocit u plačících, že se cítí nakonec lépe. Primárně sice dojde při pláči k ještě hlubšímu propadu emocí, ale po čase se jedinec zotaví a jeho emoce se dokonce dostanou nad původní úroveň,“ tvrdí doktor Gracanin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat