Velký věkový rozdíl mezi partnery manželství nepřeje

06.08.2017 | Vztahy

Na světě existují funkční manželství či dlouhodobé vztahy, v nichž je mezi partneryi značný věkový rozdíl. Nicméně jsou to vzácné výjimky. Většině párů totiž výrazný věkový rozdíl neprospívá. Naopak zvyšuje počet rozdílů – a tím i rizik – která vedou k rozpadu nedlouho po svatbě.

Ačkoli zvláště muži jsou zpočátku velmi šťastní a spokojení, když je jejich partnerka výrazně mladší, po šesti až deseti letech manželství se situace mění. A mohou za to odlišné životní zkušenosti a názory, které dělí generace.

Největší šanci na úspěch mají vztahy, kde jsou partneři téměř stejně staří.
„Zjistili jsme, že muži ženatí s mladšími ženami jsou nejspokojenější, a muži, kteří mají starší manželky, jsou nejméně spokojení. Ženy jsou ale také méně spokojené, když mají starší partnery a spokojenější, když mají mladší partnery. Ale s délkou manželství klesá spokojenost u všech manželů, kteří mají výrazně mladší i výrazně starší partnery,“ tvrdí profesorka Terra McKinnish z University of Colorado v Boulderu.

Manželství osob stejného věku je sice na počátku méně euforické než u těch, kdo si berou výrazně mladšího partnera, ale spokojenost v jejich manželství je mnohem stabilnější a nedochází k tak silnému výkyvu jako u partnerství věkově výrazně odlišných osob.

Choďte na rande

Ať už vás s manželem dělí pár dní nebo čtvrt století, existují způsoby, jak mezi vámi vzájemné pouto posilovat i po letech od svatby. Alespoň odborníci mají jasno! Musíte na vztahu neustále pracovat.

Zatímco před svatbou se ještě partneři snaží a o vztah pečují – samozřejmě ne vždy – po svatbě s tímto úsilím přestanou. Ale páry, jimž vztah – i bez zákonného posvěcení sňatkem – funguje mnoho let, se této chyby nedopouštějí. Chodí na rande i poté, co spolu dávno překonali období zamilovanosti či svatebního nadšení. A právě pravidelné schůzky partnerů jsou tím, co oživuje a podporuje jejich vztah.

Sociální psychologové z britského Lincolnu prokázali, že pravidelně se opakující večery – alespoň jednou měsíčně – které partneři stráví jen spolu jako v minulosti na rande, zvyšují jejich pocit štěstí, spokojenosti ve vztahu a touhu v něm pokračovat.

Večeře jen ve dvou, návštěva kina či divadla nebo výlet do okolí, to vše může zachránit podle profesorů Harryho Bensona a Stephena McKaye až čtrnáct procent manželství. Přitom rande má v manželství ještě větší význam než ve vztahu bez závazků.

„Pro manžele má večerní rande hluboký význam,“ tvrdí autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat