Polibky potěší duši i tělo. Takhle nám prospívají

20.07.2017 | Vztahy

Líbání. Jen málokterá činnost je tak intimní a příjemná jako právě výměna polibků s milovanou osobou. Nejenže se díky nim cítíme v sedmém nebi, ale ještě podle slovutných vědců prospíváme svému zdraví. Jak?

Jako by člověk potřeboval další důvody, proč se co nejčastěji věnovat s partnerem či partnerkou líbání. Ale to by se na polibky nesměli podívat vědci. Co o nich zjistili?

Podporují hojení

Vzhledem k tomu, že se při líbání vyplavují do těla hormony dobré nálady a štěstí, klesají hormony spojené se stresem. A tak se nám nejen zlepší nálada, ale dojde také k podpoře hojivých procesů v organismu. Až si zase příště přivodíte nějaké malé zranění (odřenina, lehká spálenina apod.), předepište si líbací terapii!

Ovlivňují hladinu cholesterolu

Některé studie pak pokles stresových hormonů spojují i s pozitivním ovlivněním hladiny cholesterolu v krvi. A protože líbání je pro odbourání stresu jako stvořené, pokud vám lékař hrozí lehce zvýšenému cholesterolu, je jasné, jakou léčbu byste si měli pravidelně naordinovat!

Zmírňují alergie

Trápí vás od jara do podzimu nejrůznější alergické reakce nebo se potýkáte například s atopickým ekzémem? Pak podle jisté studie provedené v Japonsku byste se měli pravidelně s partnerem či partnerkou líbat – ideálně každý den po dobu 30 minut. Dojde totiž postupně ke zmírnění alergických reakcí (včetně těch na pyl a prach). To stojí za vyzkoušení!

Posilují imunitu

Při líbání si lidé vymění spoustu nejrůznějších mikrobů. Jistě, pokud má jeden z partnerů chřipku, není to právě dobrá zpráva, ale jinak se nemusíte ničeho bát. Naopak! Podle studie z roku 2014 partneři, kteří se políbí alespoň 9krát denně, částečně sdílejí svoji mikroflóru ve slinách a mají silnější imunitu.

Pomáhají proti zubnímu kazu

Během líbání dochází k větší produkci slin, které zase účinně omývají zuby a zbavují je zbytků jídla a bakterií, jež přispívají k tvorbě zubního kazu. Kartáček s pastou či zubaře samozřejmě nenahradí, ale i tak by se dalo říci, že líbání k prevenci zubního kazu přispívá.

Posilují pouto

A na závěr to nejdůležitější – i kdyby žádný z výše napsaných bodů nebyl pravdou (naštěstí je, tedy podle oněch studií), stejně se líbání bude lidstvo i nadále nadšeně věnovat. Nejenže je nám po něm prostě krásně na duši, ale navíc se díky němu posiluje vzájemné pouto mezi partnery. A to je rozhodně důvod přivítat dnes partnera/partnerku pořádným polibkem, co říkáte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat