Proč byste měla přestat nenávidět svého ex

31.08.2017 | Vztahy

Ten prevít vás zradil a zmizel jako pára nad hrncem? I když je to nesmírně těžké, zkuste mu odpustit a zlost hodit za hlavu. Když to neuděláte, riskujete infarkt, poškození tepen a odnese to celá vaše psychika! Jako vážně!

Není neobvyklé, že trpíte pocitem nenávisti a nepřátelství vůči svému bývalému. Možná vám byl nevěrný, lhal, jako když tiskne, vybílil společný bankovní učet, nebo žil dvojí život. Zkrátka vám zlomil srdce, a v takové situaci je zcela pochopitelné, že pouhá myšlenka na něj vyvolává vztek. Víte ale, že těmito negativními emocemi škodíte svému zdraví? A dokonce víc, než si umíte představit…

Co všechno je v sázce?

I když se může zdát, že zlost je záležitostí výhradně psychiky, pravda je někde úplně jinde. Ve skutečnosti napadá celé tělo a následky mohou být drtivé. Jak uvádějí závěry studie zveřejněné v časopise European Heart Journal, lidé po výbuchu hněvu mají až devětkrát větší riziko srdečního záchvatu.

Po každé vzpomínce, která vám otevře staré rány, jste podle lékařů v ohrožení celé dvě hodiny. Vlastně do té doby, než se váš krevní tlak opět dostane na normální hladinu. Nic moc prognóza, viďte? A pozor, bude hůř. Srdeční potíže totiž nejsou jediná past, do které se bezhlavě řítíte! Kde ještě tiká časovaná bomba?

Porucha oběhového systému? Jen začátek

Emoce zuřivosti jsou někdy tak silné, že způsobují i významné vnitřní změny v organismu. Tělo v rámci ochrany zapne jakýsi „bojový režim“, čímž se zrychlí srdeční frekvence a změní tlak krve. V překladu to znamená, že čím častěji se rozčilujete myšlenkami nad bývalým, tím více si poškozujete stěny vašich tepen. To vede k jejich špatnému prokrvování, nedostatečné průchodnosti a dalším a dalším zdravotním komplikacím. Ještě pořád nejste připravena tomu zrádci odpustit? Do třetice všeho špatného je tu ještě něco, co byste měla vzít v potaz.

Změny osobnosti, které si nepřejete

Výzkum uveřejněný v publikaci Frontiers in Neuroscinece odhalil, že opakující se pocity hněvu, odporu a nepřátelství vůči nějaké osobě neblaze ovlivňují také mozek. „Pod tlakem“ se v něm vyvíjejí nové neurony, jež se rozhodně nedají považovat za přátelské – způsobují jisté duševní zvraty a neberou si servítky. Co to znamená pro vaši psychiku?

Narůstá agresivita, nenávist ke všemu a všem, mění se zdravý úsudek a ve hře jsou také poruchy soustředění. Takže ano, zloba na vašeho bývalého partnera je přirozenou reakcí, ale v konečném důsledku z vás může udělat i jiného člověka. A tahle změna asi nebude k lepšímu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat