Polibková magie. Co o líbání prozradili vědci

18.10.2017 | Vztahy

Líbání patří k nejpříjemnějším projevům náklonnosti, a tak není divu, že se mu oddáváme rádi a tak často, jak jen můžeme. I proto by se zdálo, že to přece není žádná věda. Jenže to by si polibky nesměli vzít na paškál slovutní vědci. Co o nich vlastně zjistili?

Skoro všichni jsme praváci

Všimli jste si někdy, že při polibku nakláníte hlavu doprava? Podle výzkumu britských vědců volí podvědomě tuto stranu při líbání 74 % lidí. Jaké pro to mají vysvětlení? Jednak mezi lidmi převládají praváci, a tak je přirozené, že naklánějí hlavu doprava. Jenže oni se tak při polibcích chovají ve většině případů i leváci. Proč? Jednoduše se přizpůsobí svému partnerovi, u něhož je vysoká pravděpodobnost, že naklání hlavu doprava…

Líbání na veřejnosti má prozaický důvod

Polibky na veřejnosti – no řekněte, není to romantika? Podle vědců spíš ne. Za takovými projevy lásky v přítomnosti ostatních lidí totiž dle odborníků z Kansaské univerzity stojí velmi prozaické důvody. Zatímco muži se prý na veřejnosti líbají se svou partnerkou proto, aby se pochlubili před ostatními zástupci mužského pohlaví (= natřeli to konkurenci), ženské úmysly také nejsou zrovna čisté. Více než polovina žen totiž využívá líbání na veřejnosti jako prostředek, jak vzbudit žárlivost u svých sokyní.

Vyměníme si miliony bakterií

Je jasné, že líbající se lidé si během této romantické chvilky vymění nějaké ty bakterie. I kdyby měli oba „účastníci“ právě vyčištěné zuby, i tak mají mikrobi z jejich úst taková návštěvní den. Kolik bakterií si vlastně partneři vymění? Tak na tuto otázku se zaměřili nizozemští výzkumníci. Zjistili, že během pouhých deseti sekund se mezi líbajícími vymění 80 milionů bakterií. Ačkoli to vypadá hrozivě, vědci uklidňují – nejenže se jedná v drtivé většině o bakterie zcela neškodné, ale ještě líbáním posilujeme imunitu.

Spolehlivě zaženeme stres

A když už jsme nakousli to, čím nám líbání prospívá, nesmíme zapomenout také na jeho pozitivní vliv na naši duševní pohodu. Vědci z Oxfordské univerzity prokázali, že lidé, kteří se často líbají, mají mnohem nižší hladiny stresového hormonu kortizolu v krvi než ti, kteří se této kratochvíli spíše vyhýbají (nebo k ní nemají dostatek příležitostí). Navíc podle odborníků vykazují tito lidé mnohem méně příznaků deprese a pocitů úzkosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat