Ptát se, naslouchat a pozorovat. Otevřete ve vašem vztahu komunikační spoje

24.10.2017 | Vztahy

Ptát se, naslouchat a pozorovat. Takhle jednoduše by se dal popsat účinný manuál na vztah. Jenže na co konkrétně se ptát, když vaše partnerství ještě ani nezačalo a vy teprve přemýšlíte o tom, zda by to mohl být ten pravý? Takhle se otevírají komunikační spoje!

Existují partnerství, která byla uzavřena po mnoha měsících schůzek. Taky se lze setkat se vztahy, jež vznikly ultra rychle – třeba po týdnu či dvou. Obecně však platí, že nic by se v tomto směru nemělo uspěchat. Ať už je to pravda nebo ne, znáte ten pocit, když se najednou konverzace mezi mužem a ženou doslova zasekne a vy nevíte, jaké téma nadhodit, aby se zkrátilo trapné ticho?

Zkuste tip anglických spisovatelek a kouček Ariany Gee a Mary Gregory, které mají více než 10 let zkušeností s programy na zlepšení partnerských vztahů. Právě ony radí, jak otevřít komunikační spoje. Díky jejich nápovědě přijdete na to, jestli se k sobě hodíte. Jediným požadavkem je oboustranná ochota sdělovat si myšlenky a pocity.

Odlište se

Hovořte o jednom konkrétním způsobu, kterým se odlišujete od většiny osob svého pohlaví. „Na svůj věk jsem docela odvážná. Minulý rok jsem s batohem na zádech procestovala Rumunsko.“ Zmíněné koučky doporučují rozpovídat se o něčem, co vás baví a naplňuje. Jak vás to ovlivnilo? Jak to působí na ostatní? Protějšek si o vás udělá obrázek a bude-li chtít, přidá i svoji špetku do mlýna. Zároveň poznáte, zda si vaší odvahy, temperamentu nebo nápadů cení.

Vytvořte příjemnou atmosféru

Popište něco, co vás rozesměje, a vysvětlete proč. Neteř? Pes? Štěstí v neštěstí? Stačí začít slovy: „Já nevím, jak tebe, ale mě tuhle rozesmálo, že….“ Uvidíte, že ledy začnou tát.

Pootevřete dveře minulosti

Bavte se o někom, kdo na vás měl v životě velký vliv, ať už dobrý nebo špatný. Popište, jakým způsobem vás tento člověk ovlivnil. A na závěr se zeptejte, zda i váš společník má v životě někoho takového, kdo mu hodně dal nebo vzal. (Jedná se o vhodné téma, které vás může zavést k mnohým informacím.)

Popište vhodného partnera

Popište, co máte a nemáte rádi na opačném pohlaví. Pochopitelně, že na hlášky typu „nesnáším vousy v umyvadle“ je ještě brzy. Spíš se se zaměřte na charakterové vlastnosti mužů a jejich chování. „Lichotí mi, když je muž zdvořilý a otevírá dveře. Líbí se mi to.“ Díky hovoru na toto téma zjistíte, zda muž naproti vám sympatizuje s vašimi vizemi.

Rozpoznejte povahu i budoucí přání

Vyprávějte o tom, na co jste nejvíc hrdí. Proč? Schválně, jestli poznáte ten rozdíl. Marie: „Cením si toho, že jsem se nedala a překonala vážnou nemoc.“ Marek: „Můj největší úspěch? Povýšili mě. Ale to není konec, chci ještě víc!“ Ano, původně nevinná otázka může otevřít komunikační spoj všemi směry.

Všímejte si odezvy společníka

Mluvte o nějaké vlastnosti, kterou nemáte na jiných lidech v oblibě. Proč vám tolik vadí? Objevili jste tuto vlastnost na sobě? (Po očku sledujte, jak se druhý tváří. Mlčí, přikyvuje, oponuje? Z jeho chování se dá ledacos vyčíst.) Pokud se takto navzájem (více) poznáte, budete mít kvalitní možnost volby. Tak co, půjdete na druhé rande?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat