Nejen ženám tikají biologické hodiny. I plodnost mužů je omezena věkem

06.11.2017 | Vztahy

Muži sice tvoří spermie po celý život do posledního dechu, ale neznamená to, že jsou po celý život stejně plodní. Tikají jim biologické hodiny stejně jako ženám a po čtyřicítce se jejich plodnost výrazně snižuje. A i když potomky zplodí, předávají jim vadné geny a zhoršují jejich zdraví. Embrya vzniklá ze spermií starých mužů navíc rostou pomaleji.

Podle vědců z Bostonu embrya vzniklá ze spermií mužů starších padesáti let rostou o pětatřicet procent pomaleji kvůli genetickým vadám v DNA spermie.

Zatímco úspěch v oplodnění u mužů mladších třiceti let je dnes 87,7 procenta, u mužů starších padesáti let jen šestačtyřicet procent.

„Tyto studie jasně dokazují, že muži stejně jako ženy mají potíže s početím potomka ve vyšším věku. Starší muži a jejich partnerky by měli dobře znát rizika špatného výsledku takového těhotenství a možných neurologických vývojových vad dítěte,“ tvrdí profesor Peter Schlegel z Americké společnosti pro reprodukční medicínu.

Podpora pro spermie? Vsaďte na madle

Podobně jako mnoho žen, jež se snaží o dítě, zařazuje do jídelníčku řadu prospěšných potravin, které mají zvýšit jejich plodnost, také jejich mužské protějšky mohou svou plodnost podpořit. Podle italských vědců jim v tom skvěle pomohou obyčejné mandle! A stačí přitom sedm jader této peckovice.

Konzumací sedmi ořechů denně můžou muži zlepšit počet spermií a kvalitu svého ejakulátu,“ tvrdí lékaři z Turína. Podle jejich předběžných testů působí blahodárně především mastné kyseliny obsažené v mandlích. Stejně prospěšné jsou i vlašské ořechy.

Vědci z Turína testují u mužů s poruchou plodnosti různé strategie změny jídelníčku. Jednak těmto mužům zařazují do jídelníčku ořechy, ale také je nutí omezit příjem nasycených mastných kyselin z masa, uzenin a smažených pokrmů.

Naopak zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin z ořechů, ryb a semen snižuje počet zánětů v těle včetně varlat. To zlepšuje průběh spermatogeneze – tvorby spermií –, takže muži konzumující pravidelně tučné ryby a mandle či vlašáky mají více spermií a jejich ejakulát je zdravější. Spermie jsou pohyblivější a bez závad.

Obě strategie mohou výrazně zlepšit plodnost mužů, protože polynenasycené mastné kyseliny mají prokazatelné protizánětlivé účinky a působí na zdraví blahodárně,“ tvrdí vědci z Turínské univerzity .







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat