Zamilujte se znovu bezhlavě do svého životního partnera

19.08.2023 | Vztahy

Ocitnout se zase uprostřed vášnivého žáru láskyplných emocí v již přežilém vztahu? To může být skutečnost. Tajemství tkví v každodenních dotecích a společném usínání!

Existuje spousta výhod dlouhodobé známosti. Závěry četných vědeckých studií (1) naznačují, že šťastné páry se dožívají delšího věku, neboť mají v mnoha ohledech lepší zdravotní stav i psychickou stabilitu – tedy v porovnání s rozvedenými jedinci. Jenže jak si ten láskou naplněný svazek pořídit, když se po několika letech soužití z milujících partnerů stávají jen spolubydlící a většinu romantických citů odvály loňské sněhy? Všechno jde, když se chce. Rádi byste se znovu naplno zamilovali do svého protějšku? Pak zkuste tuhle strategii…

Buďte více citliví a kontaktní

„Lidé v dlouhodobých vztazích se přestávají sami sebe dotýkat, což je strašná škoda. Při fyzickém kontaktu – zvláště na kůži, se v mozku produkují jisté chemikálie, které pomáhají vyvolat milující pocity. Po dvaceti vteřinách objímání se uvolní významné množství neurotransmiteru oxytocinu, který stimuluje emoce štěstí i radosti. Zároveň se snižuje úroveň škodlivého stresu,“ přibližuje americká psycholožka a manželská poradkyně Wendy Walsh s tím, že svým klientům doporučuje, aby se dotýkali alespoň třikrát denně – dlouho (2). Omak je zkrátka na předpis!

Usínejte společně. Vždy a všude

„Výrobu“ láskyplných mozkových chemikálií můžete podpořit také společným usínáním. Z nedávného průzkumu, jenž byl předložen na Mezinárodním vědeckém festivalu ve skotském Edinburghu, vyplývá, že dvojice, které při spánku sdílejí tělesnou blízkost, hlásí větší spokojenost a kvalitu svazku.

„Zkuste se k tomu fyzickému kontaktu přemluvit alespoň na pár minut denně. Prostě vyžeňte psa z ložnice a přestěhujte dítě, které s vámi sdílí postel, do dětského pokoje. I tahle maličkost může vaše city posunout o hodně výš,“ doporučuje výše zmíněná „napravitelka“ pošramocených manželství.

Dejte moderním vymoženostem občas stopku

„Pokud jste vaše soužití ještě nezařadili do technologické diety, je nejvyšší čas nad tím alespoň popřemýšlet. Navrhuji těm, kteří pravidelně dochází do mé ordinace, aby si mezi sebou udělali dohodu o používání mobilních telefonů v ložnici, při jídle nebo společném sledování televize. Moderní technologie narušují milostný život a ubírají lidem pozornost, kterou by měli věnovat výhradně sobě,“ uvádí Wendy Walsh. Takže dnes večeře jako „za starých časů“? Nechte mobil vypnutý a tablet schovejte do šuplíku. Uvidíte, že vzájemná komunikace bude hned o něčem jiném…(2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9136471/, (2) www.drwendywalsh.com,






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat