Věkový rozdíl je vztahové tabu, které nikdy nezemře

Zhruba osm procent párů má věkový rozdíl deset a více let. Jak velký je to problém? Nechápe to evoluce ani moderní společnost. Bude tohle někdy považováno za normální?

Polyamorie, otevřený vztah nebo třeba swinging. To jsou názvy dnešních svazků, kvůli kterým se „klasická“ monogamie otřásá v základech. Ačkoli je skupinové partnerské soužití či hromadné sexuální dobrodružství pro mnohé jen stěží představitelné, moderní společnost si začíná uvědomovat a tolerovat, že láska se může projevovat všelijak. Ovšem když jde o věkový rozdíl páru, veškerá benevolence končí. Proč tohle lidé pořád soudí? Přestane to někdy?

Láska si na rok narození nehraje

Demi Moore, Ashton Kutcher, Amal a George Clooneyovi… Nejen známé osobnosti mají s věkovým rozdílem bohaté zkušenosti. A samozřejmě také Leonardo Dicaprio, který navzdory tomu, že mu táhne na padesát, randí výhradně jen slečnami do 25 let. Logickou úvahou by bylo, ať si každý dělá, co chce. Jenže tak to bohužel nefunguje, protože věkově nevyrovnané svazky se stále setkávají s pohoršením. Kolik jich tak asi je? V západních zemích prý něco kolem osmi procent, hlásí statistiky (1). Tedy alespoň takových, v nichž dvojici dělí minimálně deset let. A to se dnes neodpouští. Může za to evoluce!

Chodíš se starcem? To je hřích!

„V mnoha kulturách se nepovažuje za přijatelné zamilovat se do někoho, kdo je mnohem starší nebo mladší než vy,“ objasňuje doktorka Elena Touroni, což je konzultantka psychologa a spoluzakladatelka The Chelsea Psychology Clinic se sídlem v Londýně. „Z evolučního hlediska může mít touha po založení rodiny velký vliv na to, s kým se rozhodneme mít vztah, a to jak z biologického hlediska, tak i ve smyslu toho, že oba rodiče musí žít podobně dlouhou dobu, aby mohli vychovávat dítě,“ dodává odbornice (2). Podle ní u mužů i u žen plodnost klesá okolo 35. roku života, dává tedy smysl, že jsme vyvinuti proto, abychom byli přitahováni lidmi, kteří jsou podobně staří. Potvrzují to i vědecké výzkumy, že kterých vyplývá, že tyto svazky mají výrazně nižší míru rozvodovosti (3). Jenže praxe je jedna věc a realita druhá. Lásce a srdci zkrátka poručit nelze, takže vztahy s věkovým rozdílem nikdy nevymizí. Snad si na to společnost zvykne a přestane je odsuzovat. A evoluce? Ta ať si trhne nohou!

Zdroje: (1) www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9780203874370-7/may–december-paradoxes-exploration-age-gap-relationships-western-society-western-society-justin-lehmiller-christopher-agnew, (2) www. bbc.com/worklife/article/20220317-age-gaps-the-relationship-taboo-that-wont-die, (3) www.docs.iza.org/dp10863.pdf







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat