Tajemství šťastného života. Jsou jen tři a není nemožné se jich držet

16.05.2018 | Vztahy

Hlavně klid a nohy v teple? I tak by se dal charakterizovat pomyslný stavební kámen šťastného života. S jakými dalšími atributy „nejdál dojdete“? Tohle jsou tři věci, díky kterým se lidé dožívají vyššího věku a jsou mnohem spokojenější!

Že recept na spokojený život neexistuje? Omyl! Výzkumníci z Harvardu, kteří zkoumali vývoj dospělých za posledních 75 let, tvrdí, že znají odpověď na to, jak žít vyrovnaný a harmonický život. Jejich stanoviska přitom uvedl psychiatr Robert Waldinger, hlavní aktér studie.

Nebuďte osamělí

Osamělost je toxická. Lidé, kteří jsou spojeni s rodinou, přáteli a jejich komunitami, vedou zdravější a plnohodnotnější život. Naopak izolovaní lidé jsou podstatně méně šťastní. Jejich zdraví a mozek má prý podle vědy kratší životnost. Je smutné, že jedna z pěti osob je prý samotou tak pohlcená, že navazuje povrchní a nevýznamné vztahy. A to taky není dobře. Aspoň tak to hlásí zmíněný Robert Waldinger.

Soustřeďte se na kvalitu, nikoli kvantitu

Unáhleně navázané vztahy a skoky do špatných partnerství mohou být stejně škodlivé jako osamělost sama, protože záleží na kvalitě vztahů, nikoli jejich množství. Zmíněná studie prokázala, že manželství s významnými konflikty a střety zájmů je pro harmonii, štěstí a zdraví horší než rozvod. Ve skutečnosti ti, kteří nejsou spokojeni se svými vztahy, často uvádějí fyzickou bolest zesílenou emoční bolestí. S tím souvisí i vyšší míra úmrtnosti těchto jedinců.

Řešte spory a komunikujte

Výzkumníci dále uvádějí, že páry, které žijí v harmonickém soužití, mají lepší paměť, dožívají se vyššího věku a mají méně zdravotních problémů. Dobré vztahy obecně tak chrání tělo i mozek. To pochopitelně neznamená, že vztahy musí být dokonalé, aby byly zdraví prospěšné, nicméně jistá souvislost tu evidentně existuje. V každém případě platí, že když už se nějaký ten mráček na nebi vyskytne, mělo by se o něm s klidem hovořit.

Suma sumárum, informace z této studie pravděpodobně nesou dosud neznámé informace.  Robert Waldinger o nich říká, že by je lidé neměli ignorovat, i když v tomto směru těžko radit. Kde kdo totiž touží po rychlých a efektivních řešeních, ale neuvědomuje si, že na něčem takovém je třeba pracovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat