Ženy skutečně chtějí muže s vyšší inteligencí. Ale především tou verbální

12.08.2018 | Vztahy

Ženy jsou obecně – tedy ve většině případů – pohlavím o dost upovídanějším. A ačkoli existují nemluvné ženy a velmi hovorní mužové, většina pánů ve verbální inteligenci za ženami zaostává. Ženy přitom dávají při výběru partnera přednost muži s vyšší inteligencí. Ale více než po Einsteinovi chápajícím kvantovou teorii touží po Shakespearovi s nadprůměrnou verbální inteligencí.

Tvrdí to vědci z Finska a USA, kteří zkoumali to, jak mužova inteligence ovlivňuje jeho úspěch v manželství. A z analýzy vyplývá, že vítězí pánové, kteří vynikají inteligencí verbální.

Tým doktora Jaakka Aspary z Helsinek vztáhl inteligenci 190 tisíc mužů k jejich úspěchu v manželství. Přitom do analýzy byly zahrnuty také další významné proměnné – výše příjmů a společenské postavení. Inteligence všech mužů byla rozdělena do kategorií – verbální, logická a numerická.

Numerická inteligence se projevuje výrazně u jedinců, kteří jsou schopni myslet matematicky. Logicky inteligentní lidé dokážou chápat a řešit složité problémy, zatímco jedinci s vyšší verbální inteligencí dokážou plně chápat význam slov a mluveného, používají širší spektrum výrazů a jasněji chápou obsah sdělení druhých.

Obecně přitom z analýzy vyplynulo, že muži s vyšší inteligencí se ožení dříve a s větší pravděpodobností. Ale skupina verbálně inteligentních mužů na tom byla ještě o něco lépe. Výše mužovy inteligence také zvyšovala pravděpodobnost, že manželství vydrží déle.

„Bohatí mužové mají větší šanci, že se ožení, ale muži inteligentní mají nejen lepší vyhlídky na manželství, ale jejich manželství trvá déle,“ tvrdí vědci z Helsinské technické univerzity.

Svaly (ne)jsou všechno

Výzkumy přitažlivosti jsou velmi náročné a experimentálně se těžko vyhodnocují. Nicméně řada psychologických pracovišť světa se snažila v minulosti popsat to, co muže a ženy na opačném pohlaví nejvíce přitahuje. A s jednou studií přišli také vědci z Austrálie. Práci si ulehčili tím, že chtěli vědět, co na mužích přitahuje ženy, když nevidí dotyčným mužům do obličeje.

Psychologové z Griffithsovy univerzity v Queenslandu provedli experimentální výzkum u 150 žen, což není statisticky zrovna nejprůkaznější počet. Nicméně ženy měly hodnotit postavy muže, když neviděly hlavu, a vybírat ty jedince, kteří je přitahují nejvíce. Podle očekávání to byli muži s širokými rameny, vyvinutými svaly a vysokou postavou. A z podrobnějšího hodnocení vyplynulo, že atraktivitu muže (bez obličeje) nejvýrazněji ovlivňovalo to, jak byl silný při zápolení s těžkými předměty.

„Odhadovaná síla mužského těla ze všech proměnných tvořila sedmdesát procent jeho přitažlivosti. Účinek výšky a váhy na přitažlivost může naznačovat, že ženy reagují na signály týkající se zdraví nebo na to, jaké výhody v agresivním souboji, při lovu či jiném boji může mít vysoké a svalnaté tělo,“ míní doktor Aaron Sell z Griffithsovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat