Vášnivé manželské hádky způsobují vážná onemocnění

02.09.2018 | Vztahy

Ačkoli jsou drobné hádky a neshody součástí každého vztahu, partnerský nevyjímaje, pokud se stanou vášnivými a jsou na pořadu každého dne, mohou být vážnou hrozbou pro zdraví člověka. Podle vědců z Ohia totiž zvyšují riziko celé řady onemocnění, především poškozují střevní stěnu a vedou k chronickým zánětům, které stojí na počátku mnoha chorob včetně rakoviny, onemocnění srdce a cév či demence.

Hádky totiž představují extrémní stres, který poškozuje střevní mikroflóru a stěnu střev. Tou do těla pronikají škodlivé látky a bakterie ze střevního obsahu a v těle vyvolávají chronické záněty.

„Myslíme si, že každodenní manželský stres způsobuje změny ve střevech, které vedou k zánětům a mohou způsobovat další onemocnění,“ tvrdí doktorka Janice Kiecolt-Glaser z Ohio State University.

Její tým prokázal, že osoby žijící v nešťastném manželství plném hádek, mají propustná střeva a chronické záněty v těle.

Malé velké rozbušky

Hádkám se ve vztahu nevyhne nikdo. Občas vznikne spor kvůli úplné maličkosti, občas jej odstartuje zásadní problém. Kvůli čemu se ale hádáme s partnerem či partnerkou nejčastěji?

Na jedné z prvních příček bývá sex. Respektive jeho nedostatek nebo úplná absence. Milování je ve vztahu důležitou složkou, nepodceňujte ho! Za neshodami v sexuální oblasti následují finance. Jako by s nimi nebylo problémů až dost – ještě se kvůli nim hádáme. Dokonce i milionáři si kvůli nim jistě nejednou vjedou do vlasů!

Nedostatečná komunikace k hádkám taky významně přispívá. Spousta párů má pocit, že po těch letech už není nutné spolu mluvit tolik jako dřív. Omyl. Dříve či později se ukáže, jak daleko od pravdy v takovém případě byly. Potíže nastávají především poté, co jejich děti opustí rodný dům a partneři po letech (spíše desetiletích) najednou zůstanou úplně sami. Než se s takovým problémem vyrovnají, chvíli to trvá (a nejsou to chvíle vždycky příjemné).

A když už jsme u dětí... Každý si do vztahu nese rozdílné představy – ty o výchově potomků nevyjímaje. Partneři pocházejí z rozdílného prostředí s různými hodnotami. A spory o tom, které z nich se mají předat dětem, patří k těm nejostřejším. Samostatnou rozbuškou je pak hádka kvůli tomu, že je jeden z partnerů nevěrný. K tomu ani není třeba nic moc dodávat. Odhalená nevěra totiž těžko může vyústit ve večer plný příjemné a láskyplné konverzace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat