Zlomené srdce po ovdovění zvyšuje riziko infarktu

05.09.2018 | Vztahy

Zlomené srdce není jen metaforické vyjádření emoční bolesti, je to téměř dokonalý popis toho, co se se srdcem a oběhovou soustavou děje v silném emočním stresu po ztrátě milované osoby. A půl roku po ovdovění je u žen riziko infarktu a mrtvice o čtyřicet procent vyšší právě kvůli zlomenému srdci.

Ženy po ztrátě milovaného protějšku zažívají půl roku intenzivního emočního stresu, kvůli němuž se v těle zvyšuje hladina zánětlivých látek poškozujících srdce a cévy. Tento stav pak může končit infarktem a mrtvicí.

„V prvních šesti měsících po ztrátě partnera jsou vdovy a vdovci ohroženi zvýšeným rizikem smrti na následky srdečně-cévních příhod o jednačtyřicet procent více,“ tvrdí doktor Chris Fagundes z Rice University v Texasu.

U vdov a vdovců po ztrátě protějšku prokázal v krvi zvýšenou koncentraci cytokinů, což jsou proteiny související se vznikem zánětů v těle. A čím vyšší hladina cytokinů, tím vyšší riziko infarktu a mrtvice.

Pozor na osamělost

Řada žen (ale i mužů) se po ztrátě partnera či partnerky uzavírá do sebe a zcela se odloučí od rodiny či přátel. Ale takové chování s sebou také přináší vážná rizika. Vědci z USA totiž zjistili, že cítit se osaměle a opuštěně je horší pro zdraví a dlouhověkost než dokonce tolik zhoubná obezita. Zatímco osamělost zvyšuje riziko úmrtí před sedmdesátkou o padesát procent, obezita o třicet procent.

„Být napojený na druhé společensky je všeobecně považováno za základní lidskou potřebu, klíčovou jak pro dobrý pocit, tak pro přežití. Extrémní příklady dokazují, že třeba malé děti, které jsou v ústavní péči bez blízkého lidského kontaktu neprospívají a často umírají, také proto byla sociální izolace a vylučování používáno jako forma trestu. Nicméně dnes zažívá značná část populace sociální izolaci a ta působí zhoubně na jejich zdraví. Osamělí lidé umírají dříve,“ tvrdí profesorka Julianne Holt-Lunstad z Brigham Young University v Utahu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat