Vadí ženám, že nežijí s partnerem, kterého si vysnily?

03.10.2018 | Vztahy

Každý jistě dokáže popsat charakteristiku ideálního partnera. A když se pak podívá na toho reálného, může zjistit, že se tyto dva „obrazy“ dost liší. Psychology a antropology zajímá, jak tento rozpor mezi ideálem a skutečností ovlivňuje kvalitu vztahu a spokojenost s ním. Pražské antropoložky tvrdí, že podle jejich výzkumu u žen tento rozpor nemá vliv na kvalitu vztahu.

„Partnerské preference neboli naše představa ideálního partnera nemusí vždy plně odpovídat tomu, jakého partnera si skutečně vybereme, což podporují i některé výzkumy. Ukazuje se, že tento rozdíl následně negativně ovlivňuje partnerskou spokojenost,“ tvrdí autorky výzkumu antropoložky Tereza Janková a Zuzana Štěrbová z Univerzity Karlovy.

Stále stejné preference

Ve studii navazující na výzkum z roku 2013 133 žen s průměrným věkem devětadvacet let hodnotilo pomocí obrázků charakteristiky svého ideálního a skutečného partnera – svalnatost, maskulinitu obličeje, velikost ramen, délku vousů, míru tělesného ochlupení, BMI (index tělesné hmotnosti), poměr délky nohou a trupu a relativní výšku. Poté tyto ženy vyplnily dotazník zkoumající partnerskou spokojenost.

„Zjistily jsme, že ženy uváděly v roce 2017 u svých ideálních partnerů stejné fyzické charakteristiky jako v roce 2013. Preference pro fyzické charakteristiky se tedy ukázaly být stabilní v čase, což napovídá tomu, že by se partnerské preference mohly utvářet již v raném dětství, nebo by mohly být alespoň částečně děděny od rodičů,“ uvádějí dále autorky.

Ideály patří do fantazie

Překvapením ale spíš bylo, že rozdíl mezi vizí ideálního partnera a podobou skutečného partnera neměl vliv na partnerskou spokojenost ani stabilitu vztahu.

„Jinými slovy, i když partner nedosahuje našich ideálů fyzických charakteristik, neovlivňuje to naši partnerskou spokojenost ani to, zda se vztah rozpadne či nikoli. Stabilita vztahu byla v tomto případě zásadním ukazatelem, protože nebyla omezena na subjektivní hodnocení, ale mohli jsme skutečně sledovat, zda se vztah z původní studie z roku 2013 rozpadl, či přetrval, což doposud žádná studie netestovala,“ míní autorky.

U mužů ale může být situace jiná, protože kladou při výběru partnerky větší důraz na fyzickou atraktivitu než ženy při výběru partnera. „Dalším možným vysvětlením může být, že partnerskou spokojenost a stabilitu u ženy ovlivňují spíše mužovy charakteristiky osobnostní, postojové apod.,“ dodávají Štěrbová a Janková.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat