Život v luxusní čtvrti může být stejně zhoubný jako život v chudobě

12.12.2018 | Vztahy

Není nad dobré sousedské vztahy. Jsou totiž zárukou kvalitního života víc než to, jestli je člověk bohatý a může si dovolit život v luxusní vilové čtvrti. Když tam totiž mezi sousedy nepanují přátelské vztahy, je to stejně k ničemu jako život ve čtvrti sociálně slabých rodin.

Britští vědci, kteří sledovali vliv socioekonomického postavení čtvrti na zdraví jeho obyvatel v Londýně, Edinburghu a hrabství Sussex, zjistili, že nejde ani tak o to, jak luxusní čtvrť je a jak bohatí jeho obyvatelé jsou, jako spíš o kvalitu vztahů mezi sousedy a míru kontaktů mezi nimi.

Bydlení a psychika

Kvalita života a bydlení se odráží ve zdravotním stavu člověka. Nejhůře jsou na tom lidé žijící v nejchudších oblastech města. Jednak většinou mají nižší vzdělání a nižší příjmy, takže nedbají dostatečně na své zdraví a hůře se stravují, ale dobré nejsou v těchto čtvrtích ani mezilidské vztahy.

A negativně na jejich psychiku také působí fakt, že jejich čtvrť je zanedbaná a má horší nabídku služeb.

Luxus není vše

Jenže i lidé v luxusních čtvrtích, kteří mají vysoké příjmy a vzdělání, trpí chorobami a vyšším rizikem předčasného úmrtí. A to především tehdy, když mají špatné sousedské vztahy a sami vnímají kvalitu života v oblasti hůře.

„Naše objevy dokazují, že to, jak lidé vnímají oblast, v níž žijí, silně ovlivňuje jejich zdraví bez ohledu na to, jak chudinská jejich čtvrť je, a na osobní okolnosti. Není tedy důležité jen to, jak kvalitní je jejich čtvrť objektivně, ale také to, jak kvalitně ji vnímají oni sami,“ tvrdí doktor Stephen Jivraj z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat