Kamarádi se rozvádějí. Jak se zachovat, aby neutrpělo i přátelství

13.01.2019 | Vztahy

V životě se musíme potýkat s mnoha nepříjemnými záležitostmi a jednou z nich je i rozvod nebo rozchod blízkých přátel. Mnohdy to znamená konec společných výletů, večírků a jiných aktivit, které jste do té doby byli zvyklí prožívat společně. Nezřídka se stane, že jeden z těchto přátel vypadne nadobro z kola ven. Jak se k situaci postavit, aby vaše přátelství zůstalo zachováno?

Nehrajte si na vrby

Velice častým jevem mezi dobrými přáteli, je vzájemné svěřování se s problémy. Pakliže ve vztahu vašich přátel dochází k nějaké krizi či definitivnímu rozpadu, nesnažte se naslouchat, nebo dokonce radit oběma. Musíte si uvědomit, že se jejich vztah rozpadá z důvodu, že mají na mnoho věcí rozdílný názor a nejspíš budou očekávat, že ho s nimi budete sdílet. Jenže to nejde. Jednomu vadí, že se mu partner dostatečně nevěnuje a tráví čas jinde a druhý vidí ve vztahu nudu a stereotyp, proto se snaží vyplnit svůj volný čas něčím, co ho baví. Ani jednomu nemůžete jeho pohled na věc vytknout, ale nemůžete s ním ani souhlasit. Nesnažte se tedy fungovat jako vrba a zaujměte nestranný postoj. Vyslechněte si jejich problémy, pokud se vám budou chtít svěřit, ale za žádnou cenu do nich nezasahujte.

Koho (ne)pozveme?

Po rozvodu přátel jsme dříve nebo později nuceni vyřešit také situaci s případným pozváním na oslavu nebo podobnou akci. Pokud víte, že mezi bývalými partnery nepanuje žádná přehnaná zášť či vztek, neřešte to a jednoduše je pozvěte oba. Pokud se budou ptát, zda byl pozván i ten druhý, klidně odpovězte, že ano, je to přece váš přítel nebo přítelkyně. Vyzrálý člověk by s tímto faktem neměl mít problém a měl by chápat, že jde především o vás, o kamarády.

Pakliže však víte, že to mezi sebou mají skutečně napjaté, není na škodu se obou dotázat, zda by byli ochotni přijmout pozvání za předpokladu, že pozvete i druhého z páru. Pokud jeden nebo druhý odmítne, nepřemlouvejte je a sejděte se jindy, s každým zvlášť. Vyhnete se nepříjemným pohledům, hádkám, pláči a dvouhodinovému řešení aktuálního psychického stavu jednoho z nich, po požití nadměrného množství alkoholu, které v takových situacích bývá naprosto běžné. Nekomplikujte si to.

Smiřte se s tím

Ať už jste společně fungovali sebelíp, musíte si uvědomit, že stejné už to nikdy nebude a rozhodně byste se s tím neměli pokoušet cokoli dělat. Společných dovolených se budete muset vzdát, a pokud nechcete o přátele přijít, budete se s nimi muset nejspíš podělit i ostatní aktivity. Společná pozvání si nechte na akce s větším počtem lidí.

Nenadržujte

Počítejte s tím, že jeden i druhý budou nějaký čas mluvit o tom, jaký jejich ex-partner byl a co špatného dělal. Zachovejte však kamennou tvář a nezapojujte se do pomlouvání nebo i třeba jen k přitakávání, jak byl ten druhý jistě příšerný. Vysvětlete jim, že přátelé jsou pro vás oba dva a vám jde především o to, aby to tak zůstalo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat