Malování a hraní her v páru zvyšuje hladinu hormonu lásky

24.02.2019 | Vztahy

Sociální hormon oxytocin známý také jako hormon lásky, neboť se do krve vylučuje také při orgasmu či hlazení a objímání, vytváří pocit sblížení a vzájemných hlubokých citů. Do těla se však podle neuropsychologů vylučuje také ve chvíli, kdy si dvojice maluje či hraje deskové či jiné hry. A tak může zlepšit citovou vazbu partnerů, kteří se rozhodnou rande či společně trávený večer okořenit dámou nebo vybarvováním mandal.

Přitom existují zajímavé pohlavní rozdíly. Problém nastane v případě, že dvojici tvoří extrémně soutěživí jedinci, u nichž je touha vyhrát podstatnější než samotná radost ze hry. A protože od přírody soutěživější jsou muži, měli by si raději malovat nebo se oddávat hře nezaměřené tolik na soutěž a vítězství. Naopak ale u žen deskové a jiné hry zvyšují hladinu oxytocinu v krvi nejsilněji. Tvrdí to psychologové z Baylor University v Texasu.

Celkově jde o to, že dvojice sdílí nějakou aktivitu či hru, je jedno jaké povahy. Během společného tvoření či hraní se v partnerech zvyšuje hladina hormonu oxytocinu, který posiluje citové pouto i chuť se milovat fyzicky.

Soutěž versus kreativita

Autoři z Texasu přitom tvrdí, že čím soutěživější je hra, čím více zaměřena na vítězství jednoho nad druhým, tím méně oxytocinu se vylučuje v krvi mužů, ale u žen je to naopak. U nich naopak soutěživé deskové hry – třeba člověče nezlob se – vedou k nejsilnějšímu vyloučení hormonu. Naopak čím je činnost kreativnější, tím má muž více hormonu, zatímco u žen malování souvisí se slabou odezvou v hladině hormonu.

„Očekávali jsme opak, že dvojice hrající deskové hry budou na sebe vzájemně více reagovat než při malování, protože hra vyžaduje více komunikace a interakce,“ tvrdí doktorka Karen Melton z Baylor University.

Jenže u mužů souvisí s vylučováním hormonu silněji kreativita, u žen deskové hry.

Hlavně být spolu

„Normálně byste návštěvu kurzu malování nevnímali jako interakci mezi partnery… Nicméně hlavním zjištěním naší studie je, že páry vylučují oxytocin vždy, když si hrají spolu, to je pro vztah dobré znamení. Ale muži při návštěvě kurzu malování vyloučí dvakrát více hormonu než ženy a než při jakékoli jiné činnosti,“ dodává doktorka Melton.

Vědci z Texasu pozorovali nejsilnější nárůst hladiny hormonu oxytocinu v krvi při malování, kresbě a jiné výtvarné činnosti u mužů. Následně u žen při hraní deskových her. Na třetím místě při malování a u žen. A nejméně hormonu se vyloučilo při hraní deskových her u mužů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat