Velký věkový rozdíl mezi partnery má svá pro a proti

10.03.2021 | Vztahy

Páry, v nichž od sebe muže a ženu dělí velký věkový rozdíl, jsou dnes čím dál častější. Už dávno odzvonilo dobám, kdy se na partnery s „takovou mezerou“ pohlíželo skrz prsty. Co je však ideální? Psychologové tvrdí, že vědí, jaký věkový rozdíl je ještě akceptovatelný!

Moderní doba je tolerantnější, proto je poměrně běžné, setkat s tím, že na ulici potkáte dvacetiletou dívku s padesátiletým mužem, nebo naopak čtyřicetiletou ženu s náctiletým chlapcem. Určitě i vy znáte minimálně jeden pár, ve kterém je někdo z partnerů o hodně starší. Je v tom problém?

Psycholog Petr Šmolka ve své knize „Když vás trápí někdo blízký“ píše, že věkový rozdíl sám o sobě neznamená podstatnější problém tam, kde je žena starší o jeden až dva roky, nebo muž maximálně o deset let vyzrálejší. Desetiletý věkový rozdíl vidí jako maximum i psycholožka Zuzana Lišková a názory ostatních psychologů jsou poměrně jasné. Vztahy s velkým věkovým rozdílem mají menší naději na úspěch, než vztahy věkově vyváženější.

Statistika, která šokuje

Pokud je mezi partnery věkový rozdíl vyšší než pět let, je zde riziko rozchodu až o pětinu pravděpodobnější. V případě, že máte partnera dokonce o deset let staršího, pak je riziko rozchodu dokonce o čtyřicet procent vyšší. Tedy v porovnání s páry, které jsou věkově vyrovnané. Jestliže rozdíl „v počtu narozenin“ posunete ještě dál, tedy na dvacet let, pak jste k rozchodu odsouzeni až z devadesáti pěti procent.

Na vztah působí i okolí

Dalším z problémů, které mohou partneři s větším věkovým rozmezím vnímat, je to, jak na ně reaguje okolí. Je to sice záležitost, nad níž většina lidí jen mávne rukou, ale není tomu tak pokaždé.

Jakékoli větší věkové rozdíly vždy komplikuje fakt, že vyvolávají pozornost druhých a vy pak musíte často svůj vztah před lidmi obhajovat. Ačkoli byste s vaším partnerem mohli být za normálních okolností šťastní, konfrontace s druhými vám bude vaši lásku znesnadňovat.

Rozhodnutí, zda jít do vztahu se starším či mladším partnerem, je v každém případě na vás. Pokud po takovém soužití toužíte, ať jste muž či žena, měli byste si předem ujasnit, co od takového svazku čekáte a jestli v budoucnosti plánujete mít děti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat