Svatba v kostele zvyšuje riziko rozvodu

30.05.2021 | Vztahy

Dnešní páry mohou uzavřít tzv. sňatek humanistický. Humanisté totiž věří, že uplatňováním zdravého rozumu lze žít morálně, citlivě a bez potřeby víry v nadpřirozeného Boha. Skotští sociologové zjistili, že za posledních čtrnáct let praxe končí humanistická manželství rozvodem třikrát méně než manželství církevní a civilní.

Humanistický sňateční obřad je nenáboženský obřad vedený státem pověřeným humanistou, který praktikuje humanistickou filozofii a má ze zákona právo oddávat.

Humanisté odmítají nadpřirozenou autoritu, ale činí etická rozhodnutí na základě rozumu, empatie a soucitu s jinými lidmi a také ostatními cítícími zvířaty. Humanisté dávají svému životu smysl hledáním štěstí a pomáháním druhým v nalezení osobního štěstí. Z hlediska tradiční klasifikace jsou nevěřícími agnostiky.

„Nová data dokazují, že humanistická svatba může být dobrým začátkem pro každý pár. Tyto svatby jsou velmi osobní, obřad je jedinečný pro každý pár a oddávající před obřadem velmi blízce pozná oba snoubence,“ uvedl mluvčí organizace Humanists UK Andrew Copson.

Podle psychologů můžou mít humanisté větší úspěch v manželství proto, že jsou to většinou osoby s vyšším vzděláním, lepším socioekonomickým postavením a ve vyšším věku. To vše působí pozitivně na délku a trvání manželství.

Jak je to se psí knížkou?

Podle skotských psychologů navíc status manželství obecně působí také psychologicky. Jak zjistili, dvojice žijící na hromádce se 2,5krát více trápí nedůvěrou a pochybnostmi o partnerovi.

Z průzkumu u pěti tisíc osob vyplývá, že každý šestý člověk žijící s partnerem na hromádce si není jistý věrností svého protějšku a vyvolává to v něm stres.

Manželské páry si stejně jako ty žijící společně bez posvěcení svazku státem cení nejvíce komunikace, důvěry a oddanosti. Míra pochybností mezi nemanželskými dvojicemi je ale 2,5krát vyšší než mezi manželi.

Sedmašedesát procent lidí považuje důvěru v partnera za nejpodstatnější, dvaapadesát procent si cení nejvíce komunikace a sedmatřicet procent považuje za velmi důležitý také vzájemný závazek a oddanost. Jen devatenáct procent považuje za nejpodstatnější věrnost, třináct procent dobrý sexuální život a dvanáct procent hezký zevnějšek partnera.

„Naprosto podporujeme manželství u osob, které se pro něj rozhodnou svobodně, ale myslíme si, že i jiné formy vztahu můžou být milující a oddané sobě. Podle našeho výzkumu stále platí, že kvalita vztahu je pro jeho trvání důležitější než pouhý status,“ uvedl Chris Sherwood ze společnosti Relate, která výzkum provedla.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat