Žárlivost je součástí každého zdravého vztahu

13.04.2023 | Vztahy

Žárlivost je kořením vztahu. Je přirozenou vlastností člověka. Kdo tvrdí, že nežárlí, ten s největší pravděpodobností lže nebo není skutečně zamilovaný. Jen je třeba to s tím kořením nepřehnat, může to být cesta do záhuby.

Čeho je moc…

Dávejte si však pozor, aby se z nevinného rýpnutí nestal zvyk, nebo hůř, abyste v takových chvílích nezačali hystericky vyšilovat a tlačit partnera do kouta. Vztah, ve kterém se žárlivost vyskytuje až příliš často, je provázena křikem, výčitkami, podezíráním a ultimáty, nemůže dlouho vydržet, a pokud ano, dříve nebo později v něm budete oba nešťastní.

Koření vztahu

Žárlivost je naprosto přirozený jev, který ke zdravému vztahu jistě patří. V podstatě lze říci, že pokud se ve vztahu žárlivost vyskytuje, je mezi partnery všechno v pořádku. Mají o sebe zájem, dávají tím najevo, že jsou druhému oddáni a to samé očekávají od partnera. Pokud se podobné emoce drží na uzdě a k nepříjemným pocitům se přiznáte v klidu, je to naprosto v pořádku. Pokud partner vaše obavy respektuje, bude se vás snažit láskyplně ujistit, že jste pro něj jediná láska jeho života, což vede k upevnění vzájemného soužití.

Známka nízkého sebevědomí

Přehnané projevy žárlivosti jsou spojovány s nízkým sebevědomím. V podstatě trestáme druhého za to, že nevěříme sami sobě a v důsledku toho ani partnerovi. V každém případě je třeba takovou situaci řešit, ale nikoli s partnerem, nýbrž s nestrannou osobou. Popište situace, ve kterých vás žárlivost přepadá, a nechte ho zhodnotit, zda je to podle něj v pořádku nebo se mu to zdá už příliš. To vám napoví, zda jsou vaše pocity oprávněné nebo přehnané. Pokud vás podobné emoce trápí častěji, než je obvyklé, není na škodu promluvit si o svých potížích s odborníkem.

Oporou vám může být také samotný partner, kterého ujistíte, že jste si vědomi přehnaných reakcí na obyčejné situace a snažíte se je řešit. Pokud o svých problémech budete mluvit a nebudete je na druhého křičet, může se vše v dobré obrátit.

Nežárlí? Špatně!

To, že vás partner nehubuje, když se otočíte za někým jiným, nemusí znamenat, že nežárlí. Nejspíš si uvědomuje, že jsou jeho pocity neopodstatněné a nehodlá tím partnera zatěžovat. Pokud však zůstává bez emocí, i když jdete na večeři s kamarádem a vrátíte se domů až nad ránem, zjevně není něco úplně v pořádku.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat