Fungující vztah a zdraví jsou pro štěstí důležitější než peníze

31.05.2019 | Vztahy

Britští sociologové srovnali socioekonomické vlastnosti několika desítek tisíc lidí, aby je postavili proti tomu, jak jsou dotyční spokojení se svým životem a jsou tedy osobně šťastní. Z analýzy jasně vyplývá, že nejdůležitější pro osobní pocit spokojenosti a štěstí je dobré zdraví.

Na druhém místě je pak fungující dlouhodobý vztah. A tato dvojice společně předpovídá osobní pocit štěstí a spokojenosti se životem mnohem silněji než konto plné peněz.

Miliony nejsou vše

Jinými slovy, člověk, který má miliony na účtu, ale není zdravý a nemá uspokojivý vztah, je méně šťastný a spokojený než ten, který má sice jen malou mzdu a úspory, ale je zdravý a má fungující dlouhodobý vztah.

Pro osobní pocit štěstí je podstatné také přátelství. A lidé, kteří mají deset a více kamarádů a známých, s nimiž se pravidelně vídají, patří mezi nejšťastnější osoby.

Rizikový věk? Čtyřicítka

Z analýzy také vyplývá, že štěstí a věk společně kopírují křivku tvaru U. Na počátku a konci života jsou lidé nejšťastnější. Ke čtyřicítce pocity štěstí a spokojenosti klesají, poté začnou zase kontinuálně růst.

„Když srovnáme lidi, kteří utrácejí stejné množství peněz, ti, kteří jsou schopni utrácet větší částky za zážitky, jako třeba ubytování či restaurace, jsou spokojenější se životem než ti, kteří utrácejí za jídlo, pojištění nebo třeba telefonní tarify,“ tvrdí sociologové z Britského národního statistického úřadu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat