Sportovci jsou nejatraktivnější muži. Atletkám však sport ubírá na sex-appealu

28.07.2019 | Vztahy

Nejatraktivnějšími biatlonisty světa jsou Američan Lowell Bailey a Češka Eva Puskarčíková. Tvrdí to vědci z Exeterské univerzity, z jejichž experimentálního výzkumu to prý vyplynulo. Zkoumali to, jak má vrcholový sport vliv na vnímání atraktivity u mužů a žen. Zatímco mužům výrazně body přidává a činí z nich nejpřitažlivější jedince, ženám v očích mužů ubližuje, protože je činí „zmužnělými“. Jejich atraktivita je vrcholovým sportem oslabena.

„Předchozí studie sice zjistily, že nejatraktivnější jsou nejrychlejší jezdci Tour de France a nejpohotovější útočníci fotbalové ligy, ale ignorovaly sportovkyně. My jsme proto použili sport, kterému se věnují muži i ženy stejnou měrou – biatlon. Náš výzkum naznačuje, že zatímco mužům vrcholový sport výrazně zvyšuje sexappeal, ženám ho snižuje,“ tvrdí doktor Tim Fawcett z Exeterské univerzity.

Evoluce byla poněkud sexistická a muže vnímala především jako svalnaté lovce, kteří rodinu zaopatřují potravou, hmotnými statky a fyzickou ochranou. Ženy byly vnímány jako vychovatelky dětí a pečovatelky o rodinný krb.

Z lovce sportovcem

„Tento pohlavní rozdíl je definován evolučními teoriemi, podle výzkumů pravěkých populací to byli nejčastěji muži, kdo byl pověřen lovem, proto jim přidává na sexappealu, když v moderním pojetí dávají najevo, že jsou nejzdatnějšími a nejsilnějšími jedinci v populaci. Takovým nejzdatnějším je přitom vítěz sportovního závodu,“ vysvětluje doktor Fawcett.

„Existují určité studie, které hovoří o tom, že muži s širšími obličeji jsou fyzicky dominantnější. Ale v naší studii ženy nepreferovaly muže, kteří měli širší obličeje. Musíme tedy toto téma ještě dále zkoumat,“ tvrdí profesor Andy Radford z Bristolské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat