Svatba v zahraničí. Vyplatí se?

18.09.2019 | Vztahy

České svatby jsou krásné, o tom žádná. Spousta nevěst si ovšem pohrává s myšlenkou říct si své ano v zahraničí, ideálně na exotické pláži s kulisou zapadajícího slunce v zádech. Uspořádat svatbu v zahraničí ovšem není jen tak. Co všechno tento sen obnáší a vyplatí se vůbec?

Svatba v zahraničí vyjde draho

Když opomineme krásné a originální svatební fotky a fakt, že při svatebním obřadě stojíte na světově známém místě nebo na písečné pláži, na mysl vám nejspíš vyvstane finanční náročnost svatby v zahraničí. Ať už toužíte po svatbě na Mauriciu, Seychellách nebo v Paříži, počítejte s tím, že budete muset všem svatebčanům zajistit letenky, ubytování i jídlo. Přeci jen, pozvat je na svatbu a nechat je, aby si vše platili sami, se úplně nehodí. Z tohoto důvodu bývají zahraniční svatby komornější, jelikož uspořádat svatbu v zahraničí o 30 lidech vás může vyjít i na více než 1 milion korun.

Svatební obřad a líbánky v jednom

Finanční náročnost řeší některé páry tak, že se v cizině nechají oddat soukromě, mnohdy bez vědomí rodiny či přátel. Obřad si tak užijí jen spolu a po návratu sňatek dodatečně oslaví s blízkými formou grilovačky či zahradní párty. Stejně tak lze svatbu v zahraničí spojit se svatební cestou, čímž ušetříte i dost peněz.

Ne každá svatba v zahraničí je platná i v ČR

Překvapit vás může i zdlouhavý proces papírování a obíhání úřadů, který svatbu v zahraničí doprovází. Aby manželství bylo právoplatné i u nás, je nutné předem nechat přeložit veškeré dokumenty jako rodné listy, potvrzení o právní způsobilosti k uzavření manželství (vydané českou matrikou, případně českou ambasádou), kopie pasů a individuálně pak potvrzení o rozvodu, pokud je jeden z manželů již rozvedený. Doklady navíc musí být opatřené tzv. apostilou, tedy doložkou prokazující ověření podpisu a otisku razítka na listině za účelem jejího použití v zahraničí.

Navíc ne v každé zemi je z právního hlediska možné uzavřít sňatek, proto doporučujeme si ještě předtím zjistit podmínky v dané destinaci. Samotný obřad, kdy si zaslouženě navléknete svatební prstýnky, se pak odehrává v angličtině, tudíž si k celému procesu připište ještě tlumočníka a popřemýšlejte také, kdo vám půjde za svědka. V rámci samotné cesty pak myslete i na cestovní pojištění, které si můžete snadno sjednat i online, případně na nutnost zajištění víz. Tím však úředničina nekončí, neboť hned po návratu ze zahraničí vás čeká překlad všech zahraničních dokumentů do češtiny a návštěva matriky.

Agentura vše vyřídí za vás, ale…

Z důvodu finanční i časové náročnosti pak nejrůznější agentury i cestovní kanceláře nabízí speciální svatební balíčky, kdy vám kompletně celou svatbu v zahraničí uspořádají a vše za vás vyřídí. To se projeví i na ceně, která se může vyšplhat až na 100 tisíc korun, a to bez letenek a ubytování. Pozitivní je, že většina resortů poskytuje nevěstám na pobyt velké slevy.

Svatba v zahraničí se určitě vyplatí, pokud upřednostňujete menší svatbu a obřad byste klidně rádi absolvovali pouze ve dvou. Velkou roli hraje i to, kolik peněz jste do svatby v zahraničí ochotni investovat a jak moc to pro vás znamená. Určitě ale také berte v potaz i to, že ačkoliv je svatba záležitostí hlavně dvou lidí, právě rodina a přátelé z ní udělají nezapomenutelný den.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat