Mladí vyžadují u partnera fyzickou atraktivitu a tučné konto. A co dobré srdce?

05.10.2019 | Vztahy

Mladí vysokoškoláci z celého světa se od svých vrstevníků s nižším vzděláním zase tolik neliší v tom, jak je pro ně důležitý vzhled fyzické schránky partnera. Je pro ně totiž podstatnější než inteligence. Jediná vlastnost, která tento atribut stále předčí, je dobrosrdečnost. Vysokoškoláci tedy chtějí mít v sexy krásce či sexy krasavci zabalenou vlídnost a dobré srdce.

Tvrdí to psychologové ze Swansea University, kteří provedli experimentální řízený výzkum s 2 700 studenty z celého světa – Evropy, Austrálie či jihovýchodní Asie.

Krásní a bohatí

Z výzkumu vyplývá, že mladí lidé chtějí mít v partnerovi především fyzicky atraktivního jedince s dobrou finanční perspektivou. To jsou sice atributy značně materialistické, ale vévodí jim dobrosrdečnost. A mezi velmi podstatné vlastnosti patří také smysl pro humor. Naopak velmi málo důležité jsou dnes náboženské založení a pohlavní zdrženlivost.

Dobré srdce

Studenti ve zmíněném výzkumu měli investovat navržený rozpočet do jednotlivých vlastností u svého partnera. Měli tedy rozložit částku peněz v procentech podle toho, čeho si u protějšku nejvíce cení a do čeho by nejvíce investovali. Muži i ženy čtvrtinu rozpočtu vložili do dobrosrdečnosti, která si získala nejvyšší podporu ze všech vlastností. Následovala – u mužů fyzická přitažlivost, u žen dobrá finanční perspektiva.

Stále stejný princip

Výzkum poměrně dobře ilustruje, že lidstvo je navzdory civilizaci stále poměrně silně ovlivňováno pudy, které měli naši předci už v pravěku. Muži stále dávají přednost hezkým ženám, protože jsou zárukou fyzického zdraví a vitality, kterou předají potomkům, zatímco ženy chtějí po muži především to, aby je a jejich potomky hmotně zajistil. Tyto evoluční principy fungují u primátů statisíce let.

Moderní lidé ale požadují od svého protějšku také smysl pro humor, do něhož investovali muži i ženy sedminu rozpočtu. Nejmenší část pak získala pohlavní čistota a náboženské cítění, jen kolem pěti procent.

„Tím, že jsme provedli výzkum u různých kultur, můžeme odhalit, co je pro člověka univerzální na celém světě. Pokud muži a ženy požadují to stejné na celém světě, podporuje to teorii, že některé druhy chování se vyvíjejí bez ohledu na kulturu, nikoli v jejím důsledku,“ míní hlavní autor výzkumu doktor Andrew G. Thomas ze Swansea.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat