Narcismus je především nemoc mládí s přibývajícím věkem mizí

02.01.2020 | Vztahy

V posledních letech se často píše o narcismu, nebo lépe řečeno o narcistických rysech osobnosti, které jsou v lidech podporovány přílišným kladením důrazu na individualismus. Psychologové z Michiganu ale tvrdí, že to zřejmě nebude takový problém, jak se možná zdá v posledních letech kvůli sociálním sítím eskalujícím narcismus. Sledování společnosti, založené na individualismu, od roku 1923 po dnešek naznačuje, že narcismus je největší problém v mládí. A u velké části lidí tyto rysy osobnosti mizí. Nejčastěji po nástupu do zaměstnání.

Narcisem člověk nemusí být napořád

Psychologové z Michigan State University sledovali 747 narozených mezi roky 1923 a 1969 v USA. Silně narcistické rysy jako neustálé zaobírání se sebou, přecitlivělost na kritiku nebo vnucování svých názorů druhým s věkem upadají.

„V životě se dějí věci, které mohou lidmi trochu otřást a donutit je přizpůsobit své narcistické rysy osobnosti. Jak člověk stárne, tvoří si nové vztahy, má nové zkušenosti, založí rodinu atd. Všechny tyto faktory nutí člověka uvědomit si, že život se netočí jen kolem něj. A čím je člověk starší, tím více přemýšlí o tom, co po sobě zanechává,“ míní docent William Chopik z Michiganu.

Zkrocení „narcisty"

Z jeho výzkumu vyplývá, že nejvíce se narcistické rysy osobnosti obrousí ve chvíli, kdy člověk nastoupí do zaměstnání. Realita dospělého života má zásadní vliv na vnímání vlastní výjimečnosti, neomylnosti a nadhodnocování svého já. S věkem navíc roste potřeba mít dobré vztahy, udržovat je a vážit si jich.

„Největším problémem a základním rysem narcismu je to, že narcistní jedinci nejsou vůbec přístupní kritice. Jak se ale život odvíjí a člověk je nucen přijímat zpětnou vazbu, s někým se rozejít nebo čelit tragédii, zřejmě musí přizpůsobit chápání toho, že není tak úžasný a dokonalý, jak si myslel. Narcisové si začnou uvědomovat, že pokud se budou chovat tak, jak se chovají, není to moudré, pokud chtějí mít přátele a plnohodnotné vztahy,“ míní docent Chopik.

Narcisem navždy

Jistá část narcisů – těch, kteří trpí skutečnou poruchou osobnosti – však k žádnému prozření nedojde. Narcismus je však vlastnost člověka, která ho ze společnosti – na níž je závislý – vylučuje. Takže osud narcisů bývá tragický.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat