Svátý Valentýn zamilované páry paradoxně rozděluje

Láska je ve vzduchu zase pořádně cítit. Také aby ne, je tu svátek svatého Valentýna! Kolik lidí ho slaví s úctou a kolik z donucení? A na jaké peníze tahle sranda vůbec přijde?

Den všech zamilovaných, který připadá na 14. února, rozděluje našince na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ho považují za „americký výmysl“, a to navzdory tomu, že se vlastně jedná o svátek anglosaský, tedy evropský. Druzí si Valentýna užívají a projevují náklonnost partnerovi, přátelům, rodinným příslušníkům, kolegům, sousedům i domácím mazlíčkům. Koneckonců, v obchodech, kde se to srdíčky jenom hemží, lze vybrat dárek opravdu pro každého. Co všechno se v polovině druhého měsíce roku kupuje a za kolik? Z těchto čísel se ekonomům točí hlava!

Dárek a večeře jako nutné zlo

Z průzkumu jisté banky vyplývá, že Valentýn mnohem častěji slaví páry, které jsou spolu poměrně krátce. Ne všichni si ale v záplavě romantiky libují. Každý osmý tak činí víceméně z donucení, protože to jeho protějšek očekává. Výzkum rovněž odhalil, že třetina jedinců je ochotná do svých milých investovat pětistovku až tisícovku. Jeden z pěti se ale nebojí plácnout se přes kapsu a kupovat dárky v řádu několika tisíc korun. Šest z deseti dvojic také vyrazí na slavnostní večeři, za níž utratí v průměru osm stovek.

Otřásá se i květinová burza

Kromě bonboniér, plyšových zvířat, spodního prádla, parfémů a další kosmetiky se dvojice rády obdarovávají i květinami. Během svátku zamilovaných jejich prodej v některých částech republiky stoupá až o 300 procent. Největší poptávka je jako tradičně po červených růžích, ovšem stále populárnější jsou i květinové boxy. Čistě pro srovnání, v Americe se za floru každoročně utratí přes tři miliardy dolarů. Ženy za velkou louží posílají pugéty i samy sobě, je jich bez mála 20 %. Smutným faktem ale zůstává, že je jen málo těch, kteří vědí, co přesně se slaví. Jak jste na tom vy?

Kam až sahá historie

Legend a pověstí o vzniku tohoto svátku je hned několik. Všechny se ale shodují v tom, že v nich figuruje skutečná historická osobnost - Valentýn, který zemřel 14. února. Některé prameny se přiklání k tomu, že to byl léčitel, co vrátil zrak zamilované dívce. Když se o tomto zázraku dozvěděli pohané, nechali ho popravit.

Mnohem známější teorie mluví o tom, že jmenovaný muž byl katolický kněz. Tajně oddával zamilované dvojice a tím si znepřátelil císaře Klaudia II, vládce Říma. Ten byl přesvědčený, že ženatí muži nepodávají v armádě žádné výkony, proto svatby raději zakázal. Oddávajícímu duchovnímu za jeho troufalost a neuposlechnutí nechal setnout hlavu. Třetí zdroj zase udává, že poprava neproběhla hned po provalení utajovaných sňatků, ale panovník uvěznil Valentýna do žaláře, kam ho chodila navštěvovat žalářníkova dcera. V cele se později našel dopis s podpisem „Od Tvého Valentýna“, což byla zřejmě první „valentýnka“ vůbec.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat