Láska má pět důležitých fází

Existuje pět klasických fází, kterými každý dlouhodobý vztah prochází. Od počátečních motýlů v břiše, dnů jako na růžovém obláčku. A potom? Pak přijdou na řadu další fáze. Pokud chcete dát vašemu vztahu šanci, musíte přestát všech pět. Ale pak to stojí za to.  

Fáze 1: Velká láska

Na začátku vztahu jste vždy plní euforie. Díky růžovým brýlím vidíte partnera v naprosto ideálních barvách. Chyby? Špatné vlastnosti? Ty on přece žádné nemá!

Tato fáze prvotní zamilovanosti vydrží zhruba 3 až 18 měsíců. A pak zmizí… Ale to je naprosto normální. Také to, co přijde po ní, je dobré a důležité – zamilovanost totiž ustupuje hlubšímu citu.

Bohužel spousta lidí je doslova závislá na těch motýlech v břiše, a aniž by dali šanci další fázi, hned poté, co zmizí motýlci, mizí ze vztahu i oni.

Fáze 2: Sbohem, růžové brýle!

Chvíle, kdy se zamilovanost vytrácí a vidíte toho druhého najednou mnohem jasněji. Se všemi jeho slabostmi a strachy. Znáte se trochu lépe a začnete se ptát, jak je možné, že jste si toho či onoho nevšimli dřív. Jestli obstojí ten druhý, splní vaše očekávání a zda se ubíráte ke stejným cílům.

Bohužel hodně vztahů v tomto bodě končí, protože se začínají objevovat malé konflikty a výměny názorů.

Fáze 3: Protiklady

Pro třetí fázi je typické přetahování moci. Ten druhý má totiž vlastní hlavu, vlastní zvláštnosti a ty dokážou pěkně brnkat na nervy. Někdy je to jen otevřená zubní pasta, která nás umí rozčílit, někdy je to něco víc. Pokud si myslíte, že můžete svého partnera změnit nebo vychovat, pletete se.

To pozitivní na téhle fázi je, že pokud zvládnete přestát všechny těžkosti, můžete spolu vplout do klidných vod pevného vztahu. K tomu je ale potřeba, abyste se oba naučili kompromisům a akceptovali se navzájem takoví, jací jste.

Fáze 4: Bilancujeme

Ano, opravdu existuje ten zatracený sedmý rok. Někdy přichází dříve, někdy o trochu později, ale tehdy se rozhodne, jestli pár zůstane párem dlouhodobě. Malé potyčky a boje jsou pryč a začínáte bilancovat. Mám pro sebe dost prostoru? Existuje ještě „já“ kromě „my“? A je naše společná cesta dobrá i pro mě?

Pokud na tyto otázky odpovíte kladně, pak zjistíte, že partnerství vám dává jistotu a dobrou základnu. A můžete se věnovat i dál sobě, stejně tak jako sobě navzájem.

Fáze 5: Důvěra a jistota

Ze všech fází vztahu je tahle tou nejlepší. Poznali jste, že ten druhý je pro vás důležitý, obohacuje vás a vy jeho. Už jste spolu něco prožili, přestáli malé i větší krize, a to vás spojilo napevno. Oba si můžete dopřát volnost a důvěru. K tomu jste se dopracovali společnými hovory, ale i potyčkami. Už nemáte žádná nerealistická očekávání, jste bez přetvářek sami sebou. Oba se milujete takoví, jací jste. A společný život v harmonii může začít.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861725/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat