Duševní zdraví a sociální sítě

Něco tady „postnout“, něco tamhle „lajknout“. Sociální sítě už nejsou dávno nějaký moderní trend, staly se součástí normálnosti. Můžete mít z Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítí deprese? Nebo pomáhají, abyste se cítili lépe?

Mnoho lidí si život bez Instagramu, Facebooku nebo Twitteru dokáže jen těžko představit. Jaký vliv má ale nepřetržité sledování života jiných lidí vliv na psychiku? Už dlouho se o souvislosti mezi duševními onemocněními a používáním sociálních sítí diskutuje.

Jak nás sociální sítě ovlivňují

Studie ukazují, že intenzivní sledování facebookových postů nebo instagramových obrázků krásných a šťastných lidí je pro stav vaší nálady spíše kontraproduktivní, pokud se zrovna nacházíte v nějaké depresivní fázi. U mnohých se tak posiluje pocit, že všichni jsou strašně šťastní, je oni ne. Psychologové dokonce před tímto účinkem varují a radí lidem, aby se při akutních psychických problémech drželi od barevného světa internetu raději dál a zaměřili se na sebe.

Potřebujeme je?

Psychoterapeuti se shodují v tom, že kontakty na sociálních sítích nemohou nikdy plnohodnotně nahradit ty skutečné; smát se společným věcem, oční kontakt, objetí a pohlazení, společné souznění – a to všechno má na lidskou psychiku ohromný vliv. Zdravé používání sociálních médií je tedy podmíněno zdravým sociálním životem mimo internet a nutností je zaujmout potřebný odstup od toho, co v nich vidíme. V opačném případě by mohlo například dojít ke zkreslení reality. Na sociálních sítích se lidé prezentují v nejlepším možném světle, samotné obrázky jsou upravovány, a ne všichni uživatelé dokážou dostatečně odlišit, že se tak nejedná o běžný všední den, ale spíše o zinscenované příběhy. Ovlivnit lidskou duši ale umějí i úmyslně smutné příběhy. Všechny ty řetězové zprávy (hoaxy) o štěňátkách, které hledají domov, a když ho nenajdou, tak je majitelé utratí, nebo smyšlená dárcovství a přísliby peněz za sdílení pro různě nemocné děti, to všechno může na duševní zdraví mít až destruktivní následky.

Mohou sociální média pomoci s psychickými problémy?

Ale kromě všech odstrašujících zpráv existuje na sociálních sítích i celá řada podpůrných skupin. Podle zaměření může pomoci od nejběžnějších věcí jako je vaření, šití, ruční práce, nápady na zahradu, výměna nebo prodej, až po odborné skupiny, které pomáhají třeba i s depresemi, nebo v současné době nově vznikající skupiny na podporu domácího vyučování. Nakonec si ale každý z uživatelů musí najít sám ideální míru používání, přičemž je velmi důležité neztrácet kontakt s okolním světem a věnovat se i jiným oblastem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat