Nepřítel ve vlastním bytě v podobě domácího násilí

Štěstí je spojeno se zvuky. Může to být smích dětí, melodie písničky, která vyvolává milé vzpomínky, startování motoru vašeho vysněného vozu nebo zpěv ptáků časně ráno… Nebo může zvuk největšího štěstí znít jako zavírání dveří a zamykání zámku. Ten pocit jistoty a bezpečí, nemít pár hodin strach, je jako osvobození. Ale během dne se napětí zase vrátí. Strach z toho, že uděláte něco špatně a jeho to rozčílí. Protože s každou hodinou, která uplyne, je to stále blíž. Bezmoc, která vás provází každý den.

Domácí násilí je bohužel častější než bychom si přáli. Proč je důležité o tom mluvit? A rozhodně nemít strach vyhledat pomoc.

Nepřítel ve vlastním bytě

Nejpozději v sedm večer se vrátí. Manžel. Otec vašeho dítěte. Muž, který vás má chránit a bránit. Ale je to úplně něco jiného, co se spolu s ním vrátí večer do vašeho bytu. Je to úzkost, dušnost a panika. Nepřítel ve vlastním bytě. Už je zase tady. A vaše martyrium opět pokračuje.

Strach a stud

Takových žen je hodně a mohou žít kdekoli. Ve vašem městě, nebo vedle v bytě. Ze statistiky vychází, že některé z nich dokonce znáte. Jsou to vaše sousedky, kolegyně z práce, číšnice ve vaší oblíbené kavárně nebo ta milá doručovatelka. A většinou nemáme ani tušení o tom, co se děje za zavřenými dveřmi. Oběti domácího násilí totiž velmi často mlčí. Ze strachu, ale především ze studu. Co řeknou rodiče, přátele, kolegové? Nikdo o tom nemluví rád, o tak soukromých, citlivých a zraňujících zážitcích. A není ani výjimkou, že si oběť nechá namluvit, že sama nese vinu.

Jak je to ale možné? Opravdu jsme v naší tak moderní, osvícené a chápavé společnosti vytvořili takovou atmosféru, že se oběti cítí natolik bezbranné, že raději snášejí své každodenní peklo, než aby riskovaly prozrazení? Zůstanou nespočetní pachatelé za své násilné činy nepotrestáni, protože výhrůžky a stud ze zveřejnění zastrašují jejich oběti natolik, že vše raději drží pod zámkem?

Mlčení nepomůže

Je velmi důležité o problémech domácího násilí mluvit. Nahlas a veřejně. Jen pokud se budou oběti cítit dostatečně chápány a podporovány širokou veřejností, dokážou jednoho dne vystoupit ze svého stínu a promluvit. Mlčení nepomůže. Ani když mlčí společnost, a už vůbec ne, když mlčí oběť.

V České republice od roku 1991 funguje na pomoc obětem domácího násilí Bílý kruh bezpečí. Na jeho bezplatnou linku může kterákoli oběť domácího násilí volat každý den nonstop.






Celkem 13 komentářů

Siraellen
07.07.2020
petr furstl omluvte hendikep po otrve nemoc z povolani anehoda v aute tu otrava sedecni nevilnost
02.07.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat