Mužská menopauza skutečně existuje

Je váš partner nevrlý a pořád unavený? Ke všemu špatně spí a ještě tloustne? Nevyčítejte to jemu, ale přírodě. Možná má totiž menopauzu! Ta se v pánské verzi projevuje přesně těmito příznaky…

V životě každé ženy jednou nastane doba, kdy pohlavní orgány přechází do fáze klidu, což znamená, že končí plodné období. Říká se tomu klimakterium a provázejí ho mnohé tělesné změny, jako jsou například výkyvy nálad, návaly horka, poruchy soustředění, pokles libida, zvýšená tvorba vrásek nebo nekontrolovatelné přibývání na váze. Byly doby, kdy tyto stavy muži svým drahým polovičkám tak trochu zazlívali, nicméně ukázalo se, že neprávem. Postihuje je totiž něco hodně podobného! Jak přesně to vypadá a proč s nimi pak doma není k vydržení?

Výčitky nejsou na místě

Jak pánové vstupují do druhé poloviny života, hladiny jejich pohlavních hormonů známé jako androgeny začínají klesat. Je to přirozené, nevyhnutelné a přírodou jasně dané. A stejně jako v případě slabšího pohlaví se hormonální pokles neobejde bez určitých příznaků. Objevuje se tedy častější únava, o poznání menší vytrvalost, potíž s erekcí, emoční nestabilita, nespavost, bolestivost kloubů nebo občasný záchvat paniky.

Tahle andropauza, což je odborný název, v mnoha směrech připomíná dámskou menopauzu, ovšem na rozdíl od ní se začíná nenápadně rýsovat o něco dříve. Přesněji někdy kolem třicátých narozenin, kdy podle lékařů začíná mužům postupně ubývat testosteron. To zprvu není fyzicky ani psychicky příliš patrné, ale jak čas běží, „mužská menopauza“ začíná nabírat na síle. Lze s tím alespoň něco dělat?

Nová éra, nová pravidla

Odborníci mužům v této fázi existence radí prakticky samé, co ženám. Správný protiútok proti nevyváženým hormonům je dle jejich názoru vhodný jídelníček s omezeným množstvím tuků a naopak zvýšeným příjmem vitaminů, minerálů a vlákniny. Pomoci prý může i pravidelný pohyb, bylinná medicína, homeopatie nebo užívání přírodních doplňků stravy. Kde tyto možnosti léčby selhávají, tam může nastoupit i hormonální substituční terapie, jež upravuje klesající hladinu testosteronu. Nutno ovšem podotknout, že není vhodná pro jedince s rizikem nádorových onemocnění, stejně jako při diabetu nebo cévních onemocněních.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat