Pomlouvání je očistným procesem pro psychiku

I když to neradi přiznáváme, my všichni máme sklony k tomu, čas od času někoho pěkně „zdrbnout.“ Jaké nás k tomu vedou důvody?

Tak schválně! Už jste dneska někoho zdrbli? Nebo si alespoň o někom něco pomysleli? Nemáte důvod se stydět, děláme to totiž všichni. Ženy, muži a dokonce i děti začínají mluvit o druhých.

Historie pomlouvání

Pomluvy nejsou výdobytkem nové doby. Ve skutečnosti jde původ slova „klevetit“ až do doby středověku, kdy se tehdejší ženy potkávaly u praní. Ale jenom se nepralo, bylo také potřeba probrat všechny novinky. Odtud možná plyne i rčení „prát špinavé prádlo.

Co nás nutí pomlouvat

Na první pohled by se mohlo zdát, že osobě, kterou pomlouváme něco závidíme – skvělý vzhled, nové auto, úspěch… Ovšem pravý důvod je mnohem prozaičtější: Jde o pocit sounáležitosti, o to společné „my.“ Pomlouváme, abychom si potvrdili svoji vlastní morální hodnotu. Je to vlastně jakýsi druh psychohygieny.

Pomlouvejte s mírou

Jako všechno v životě jsou i drby otázkou správné míry. Příliš mnoho by mohlo sklouznout k něčemu velmi negativnímu – v extrémním případě k mobbingu. Abyste tomu předešli, je třeba se držet zlatého pravidla: Zaprvé – je pravda, co chcete vyprávět? Zadruhé – je to dobré? A zatřetí – je to opravdu nutné?

Lidé zapomínají, internet ne

Z pomlouvání by asi nezbylo nic, pokud bychom se vždycky zeptali nejdříve sami sebe, zda by se nám líbilo, kdyby někdo něco podobného povídal o nás. A především v dnešní době bychom si měli dát pozor, jak s informacemi zacházíme. Sociální média totiž mohou drby poslat do světa téměř raketovou rychlostí. Vy možná časem zapomenete, ale internet si příběhy pamatuje věčně.

Hledejme pozitivní cesty

Přesvědčit lidstvo o tom, aby přestalo s pomluvami, je jako zkoušet postavit dům z cihel a tvarohu. Místo toho si raději stanovme jasné hranice. Pomluvy, které jsou v pořádku, jsou třeba přiznání si vlastní chyby, z kterého pak druzí mohou vytěžit něco dobrého pro sebe (v tom kladném smyslu). Nebo můžeme pomlouvat věci a chování, raději než lidi samotné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat