Oddělené spaní neprospívá vztahu

16.07.2020 | Vztahy

Jste spolu už nějaký ten pátek a pokaždé, když se partner někde zdrží, bez něj nemůžete usnout. Nebo vám naopak jeho nepřítomnost vyhovuje? Každý to má jinak, ale páry, kterým to klape, by neměly spát odděleně. Proč?

Možná partner chrápe, má jiné spánkové návyky, roztahuje se po posteli, stahuje z vás peřinu a několikrát za noc vás probudí. Důvodů, proč mít oddělené ložnice, je hned několik. Na druhou stranu se však najdou i takové, které poukazují na výhody společného uléhání. Vědci z Univerzity Kristiána Albrechta v německém Kielu tvrdí, že spaní s partnerem je pro jedince i pár mnohem lepší, než když je dvojice rozdělená. V čem?

Parťáci v posteli i mimo ni

Psychoterapeut a výzkumník Henning Johannes Drews studoval 12 heterosexuálních a bezdětných párů, které strávily 4 noci ve spánkové laboratoři. Měřil kvalitu spánku všech zúčastněných, a to s pomocí technologie, která zachytávala mozkové vlny, pohyby, svalové napětí a srdeční činnost. Páry zároveň vyplnily dotazníky o svých vztazích.

Z pozorování vzešlo, že u partnerů, kteří měli spokojený vztah, došlo ve fázi spánku REM ke snižování emočního stresu a kvalitnější regeneraci organismu. Tedy aspoň v porovnání s tím, když vědci dvojici rozdělili. Ovšem to není všechno.

V pohodě po všech stránkách

Fáze REM je spojena s organizací paměti, regulací emocí, tvůrčím řešením problémů a sociálními interakcemi. Výzkumníci proto apelují, že pokud chcete všechny tyhle výhody získat, měli byste v noci odpočívat ve dvou. Pokud to jde.

„Pochopitelně, že pokud partner váš spánek nějakým způsobem narušuje, a vy cítíte, že jste víc uvolnění, když spí na jiné posteli nebo v oddělené místnosti, nedělejte si násilí,“ apeluje Henning Johannes Drews s tím, že jeho tým vypozoroval další zajímavou věc. Milenci, kteří si nevědomky proplétají nohy, právě tohle gesto nijak neruší. A co ještě se podařilo zjistit?

A co když máte radši soukromí?

Jakmile jsou partneři na sebe zvyklí, nepřítomnost jednoho z nich v tom druhém podporuje napětí a úzkost. Každý však nejlépe ví, za jakých podmínek si v noci nejlépe odpočine. Je-li to o samotě, nelze nic namítat. I tak noci mohou být kvalitní.

Mnohdy stačí vyvarovat se rušivých elementů a vytvořit optimální prostředí, to znamená nestresovat se před odchodem do ložnice, aspoň hodinu před spaním nepoužívat telefony a tablety. Vhodné je i zajištění té správné teploty v místnosti. Za tu ideální se považuje 16 až 18 stupňů Celsia, což je v letních měsících docela problém. V první řadě zatemňuje a pamatujte, že vlhký vzduch je pro organismus snesitelnější. Přes ventilátor dávejte mokrou textilii a používejte všemožné rozprašovače. Vodou kropte i záclony i závěsy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat