Přesvědčte okolí o své inteligenci

Nemusíte mít IQ 150, abyste na druhé lidi působili inteligentně. S těmihle triky se vám to totiž podaří i s průměrnou inteligencí.

Myslíte si o sobě, že jste inteligentní? A myslí si to i vaši kolegové? O tom, jak inteligentní člověk je, rozhoduje mnoho různých faktorů. Ale téměř stejně důležité jako skutečná inteligence je také hodnocení ostatních. Pokud okolí uvěří, že je někdo mimořádně oduševnělý, pak si může užívat nejen obdivné pohledy, ale zajistí si dokonce i lepší pracovní vyhlídky. A s následujícími triky to můžete vyzkoušet také.

Zapomeňte na alkohol

I když firemní oslava je mimo pracovní dobu a alkohol je na ní povolen, raději ho odmítejte. Zaprvé mají lidé sklon se už po jedné skleničce vína chovat žoviálně, což může působit nepatřičně. A zadruhé existuje něco, čemu se říká „Imbibing Idiot Bias“ – tedy česky „předsudky o pijících idiotech“. V jedné studii univerzity v Michiganu bylo prokázáno, že lidé považují jinou osobou za méně inteligentní jen proto, že drží v ruce alkoholický nápoj. Vezměte si proto raději něco bez alkoholu nebo čistou vodu.

Vyjadřujte se jasně

Dokažte svoji inteligenci tím, že se při hovoru nebo i v písemném projevu nebudete vyjadřovat vyumělkovaně. Sice může používání určitých slov vést k tomu, že budete působit inteligentněji, v zásadě byste ale měli raději dbát na jasné formulace, které vedou k cíli. Kdo dokáže jasně vyjádřit, co chce říci, je pro okolí mnohem inteligentnější než ten, kdo sice používá cizí slova, ale nikdy se nedostane k jádru pudla.

Mluvte expresivně

V rozhovoru s kolegy nebo nadřízenými nebo i při prezentacích byste měli dbát nejen na obsah říkaného, ale především na způsob vašeho přednesu. Protože JAK něco říkáte, je mnohem rozhodující než to, CO říkáte. Obsahovým nedostatkům nebo mezerám ve vzdělání byste samozřejmě měli vyhnout. Při přípravě si dejte pozor především na to, abyste zůstali uvolnění a svůj způsob řeči si nacvičili. Ujistěte se, že hlasitost, tempo a výška hlasu se mění, aby posluchač zůstával soustředěný a poslouchal vás. Protože teprve pokud ho dokážete zaujmout hlasem, bude věnovat pozornost i obsahu.

Udržujte oční kontakt

Už malým dětem se říká, že při rozhovoru se mají dívat druhému do očí. Pokud je vám to nepříjemné, měli byste si raději rychle zvyknout, protože studie provedená univerzitou v Chicagu dokázala, že za inteligentnější byly považovány takové osoby, které během rozhovoru neustále udržovaly oční kontakt. Proto se především v pracovním prostředí při rozhovoru nedívejte po okolí, ale svému kolegovi pěkně pevně přímo do očí.

Oblékejte se přiměřeně

Že šaty dělají člověka, platí stoprocentně. Pokud se v rozhodujících situacích obléknete vhodně a přiměřeně, pak máte mnohem větší šance, že vás bude okolí považovat spíše za inteligentního, než někoho, kdo na svoje oblečení příliš nedbá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat